Gepubliceerd op 26-3-2014

Welke regels gelden voor de 'speed pedelec'?

De ‘speed-pedelec’  of "high-speed e-bike"is een nieuw soort elektrische fiets, met een elektromotor die ondersteuning biedt tot maximaal 45 km/u. Dit in tegenstelling tot de elektrische fietsen die we nu gewend zijn in Nederland, waarbij de ondersteuning wegvalt bij snelheden boven de 25 km/u.

Momenteel wordt de speed-pedelec nog in kleine aantallen verkocht en de aanschafprijs is nog vrij hoog in vergelijking met een ‘normale’ e-bike, maar de verwachting is dat de speed-pedelec voor veel mensen zeer aantrekkelijk gaat worden, bijvoorbeeld voor woon-werkverkeer. Vanwege de hogere snelheid die ermee bereikt kan worden, en de daarmee gepaard gaande veiligheidsrisico’s, hebben het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), ANWB, de Fietsersbond, BOVAG en RAI Vereniging in kaart gebracht welke voorwaarden nu en in de toekomst gelden voor de speed-pedelec.

Regelgeving tot 1 januari 2017
De speed-pedelec behoort momenteel tot de categorie snorfiets, omdat zònder meetrappen een snelheid van 25 km/u kan worden behaald. Eventueel hogere snelheid door wèl mee te trappen wordt buiten beschouwing gelaten. Dit houdt dus in dat er een blauw kentekenplaatje op de speed-pedelec moet zitten en dat de berijder van een speed-pedelec:

1. tenminste 16 jaar moet zijn;
2. een AM-rijbewijs moet hebben (automatisch in bezit bij categorie B / personenauto);
3. een WA-verzekering moet afsluiten;
4. maximaal 25 km/u mag rijden/fietsen;
5. op het fietspad moet rijden;
6. geen helm hoeft te dragen.

Er wordt dus voorbij gegaan aan het feit dat met de speed-pedelec eenvoudig hogere snelheden dan 25 km/u kunnen worden behaald, simpelweg omdat de huidige wetgeving geen ruimte biedt voor dit type tweewieler.

Regelgeving vanaf 1 januari 2017
Met ingang van 2017 wordt in Europees verband de snelheid inclusief meetrappen wèl meegeteld en dan is voor de speed-pedelec sprake van een bromfiets. Een geel kentekenplaatje is vanaf dat moment dus benodigd. Het ministerie en de betrokken organisaties onderzoeken momenteel welke andere voorwaarden van kracht moeten worden; wat wordt de plek op de weg? Welk soort helm wordt verplicht? Hoe kunnen reeds verkochte speed-pedelecs een gele plaat verkrijgen? Ruim voor de wijzigingsdatum zal hier duidelijkheid over worden verschaft.

Deze pagina delen