Aanhangwagenverkoop op weg naar hoogste niveau sinds 2008

De verkoop van nieuwe aanhangwagens is in het eerste halfjaar van 2018 met 6,8 procent gestegen te opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Uit de cijfers van BOVAG en RDC blijkt dat er tot en met juni 11.724 aanhangers zijn verkocht en dat het jaartotaal op weg is naar het hoogste niveau in de laatste tien jaar. Toch zit de verkoop nog niet op het niveau van voor de crisis.

Vooral aannemers, hoveniers en autobedrijven kopen meer aanhangwagens als gevolg van de aantrekkende economie. Ook boot- en paardentrailers vinden gretig aftrek. Indien de stijgende lijn zich doorzet, voorziet BOVAG voor heel 2018 een verkooptotaal van circa 22.500 nieuwe aanhangwagens. Daarmee komt de verkoop op het hoogste niveau sinds 2008, toen nog bijna 24.500 exemplaren werden geregistreerd. Als gevolg van de economische crisis staakten veel ondernemers hun investeringen in nieuw materieel en daalde de aanhangerverkoop naar krap 14.000 stuks in 2013. Sindsdien stijgt het verkoopniveau jaarlijks met zo’n 1.500.

Aannemers en hoveniers

De afzet van aanhangwagens voor het vervoer van voertuigen steeg met 7,3 procent in vergelijking met een jaar geleden, terwijl er 4,9 procent meer aanhangers voor vervoer van bouwmaterieel werden verkocht. Sinds het einde van de crisis schaffen vooral aannemers en hoveniers weer vaker nieuw materieel aan. Daarnaast worden er ook duidelijk meer nieuwe paardentrailers (plus 4,7 procent) en boottrailers (plus 4,6 procent) verkocht. De vier bestverkochte merken in Nederland zijn traditiegetrouw van eigen bodem: de Brabantse fabrikanten Hapert, Anssems, Saris en Henra zijn samen goed voor een marktaandeel van 44,9 procent in de eerste helft van 2018, tegen 48,4 procent afgelopen jaar.

Occasions

Ook de markt voor gebruikte aanhangwagens zit dit jaar in de lift. Tot en met juni werden 5.089 occasions verkocht en dat is 7,1 procent meer dan in de eerste helft van 2017. In dat groeitempo kan de tweedehandsmarkt het jaar eindigen op 10.000 stuks. Ook in de verkoop van gebruikte aanhangers is de economische groei bij hoveniers en aannemers duidelijk zichtbaar met een plus van 13,3 procent in de verkoop van aanhangwagens voor bouwmaterieel. Tweedehands paardentrailers plusten met 6,7 procent en daarnaast ruilden 12,6 procent meer boottrailers van eigenaar.

Deze pagina delen