Alles over de elektrische fiets

Comfortabel fietsen en lichter trappen: steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van de e-bike. 1 op de 5 nieuw verkochte fietsen, is elektrisch. Er zijn e-sportfietsen, e-vouwfietsen, e-stadsfietsen, e-moederfietsen, e-bakfietsen en e-mountainbikes. Denkt u erover om een e-bike te kopen? Oriënteer u hier op de mogelijkheden en de techniek.

Aankoop

Wat voor ritjes gaat u met de elektrische fiets maken? Hoeveel ondersteuning wilt u bij het trappen? Welke accu en motor passen daar het beste bij? Bij de aankoop van een e-bike brengt een BOVAG-fietsbedrijf uw budget, wensen en eisen met u in kaart. Natuurlijk krijgt u ook antwoord op misschien wel de belangrijkste vraag: welke e-bike fietst voor u het prettigst? U kunt verschillende modellen testen tijdens een proefrit. Zo ontdekt u snel welke fiets het beste bij u past.

Terug

Fietsaccu

De fietsaccu levert stroom aan de fietsmotor. Net als bij mobiele telefoons, zijn er verschillende accu’s, met verschillen in levensduur, capaciteit en oplaadtijd. De basis is altijd één van deze twee materialen: nikkel-metaalhydride (Ni-MH) of lithium-ion (LiOn). LiOn is lichter en compacter dan een accu van nikkel-metaalhydride. Hoe een fiets rijdt, hangt ook af van het gewicht en de plek van de accu. Meestal zit de accu op of aan de bagagedrager, in het frame of in de kettingkast. Maak een paar proefritten om het verschil te voelen.

Een fietsaccu heeft niet veel onderhoud nodig. Laad de accu wel regelmatig op, ook als u een tijdje niet fietst. Omdat de accu meestal uitneembaar is, kunt u hem overal opladen. Het is het beste om dit bij kamertemperatuur te doen.

Terug

Programma's

Hoe zwaar of licht wilt u trappen? U kunt bij een e-bike kiezen voor verschillende rijprogramma’s, die bepalen hoeveel trapondersteuning u krijgt. De ene fietser kan en wil zelf flink meetrappen, de ander kiest voor maximale ondersteuning. U kunt de verschillende rijprogramma’s zelf eenvoudig instellen. Bij sommige fietsen kan de fietstechnicus de rijprogramma’s op maat voor u programmeren.

Een e-bike heeft ook versnellingen. In een lage versnelling maken uw benen meer omwentelingen dan in een hoge. Door regelmatig en op tijd te schakelen, vergroot u de actieradius van uw fiets. De twee belangrijkste soorten versnellingen zijn de onderhoudsvrije naafversnelling en de lichtlopende derailleurversnelling. De BOVAG-expert kan de verschillen uitleggen en met u bekijken wat het beste bij uw situatie past.

Terug

Fietsmotor

De fietsmotor zorgt dat u minder hard hoeft te trappen. Waar de motor zit, bepaalt mee hoe de fiets rijdt. Test de verschillen tijdens een proefrit.

Met een motor in het achterwiel hebt u altijd een duwtje in de rug. Het achterwiel drijft namelijk ook de motor aan. De kettingkast is deels open, dus is het wel nodig om af en toe de ketting te smeren. Dit type fiets heeft een derailleur- en geen naafversnelling.

Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een naafversnelling. Dat betekent: minder onderhoud.
 
Een motor in het midden bij de trapas, de middenmotor, zorgt voor een hele stabiele fiets. Omdat er niets op het voor- of achterwiel zit, trapt dit soort e-bikes ook licht zonder ondersteuning.
Terug

Actieradius

De actieradius is de afstand die u kunt fietsen, zonder uw accu opnieuw op te laden. Een fiets met een grote actieradius is handig als u hem vooral nodig heeft voor langere afstanden, bijvoorbeeld naar uw werk of voor fietsvakanties. Wilt u vooral trapondersteuning voor korte ritjes in de buurt? Dan is een grote actieradius niet zo belangrijk. U fietst verder met uw e-bike als u hem niet te zwaar bepakt; de banden goed op spanning houdt en een snelheid van 17 tot 20km/u kiest. Selecteer altijd het juiste rijprogramma voor uw rit en wissel regelmatig en op tijd van versnelling. Wind mee of bergaf fietsen, zorgen ook voor een langere accuduur.

Het onderhoud van uw e-bike

Onderhoud uw e-bike goed, dan gaat hij langer mee en fietst u een stuk fijner. We hebben een aantal handige tips op een rij gezet.

 • 1.

  Laad uw accu minimaal één keer in de twee maanden op. Ook als u uw e-bike minder vaak of helemaal niet gebruikt.

 • 2.

  Bewaar de accu van uw e-bike in de winter binnen. Laad hem ’s winters ook binnen op.

 • 3.

  Geef uw e-bike een droge plek en zet hem liever niet in direct zonlicht.

 • 4.

  Start altijd in een lage versnelling. Schakel tijdens het rijden rustig naar een hogere versnelling.

Wat is een high-speed e-bike?

Een high-speed e-bike of speedpedelec is een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Een gewone e-bike doet dat tot 25 km/u. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden vanaf 1 januari 2017 de bromfietsregels.

> Bekijk alles
Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op

  Een e-bike mag maximaal 25 km/u rijden. Gaat de fiets harder, dan stopt de ondersteuning vanzelf. U kunt natuurlijk wel op eigen kracht verder trappen. Een high-speed e-bike ondersteunt u tot 45 km/u.

  Een e-bike is een fiets met een elektrische motor die de fietser ondersteunt bij het trappen. U moet dus blijven trappen om vooruit te gaan. Voor de wet is een e-bike een gewone fiets. U heeft er geen rijbewijs, kenteken, verzekering of helm voor nodig. Er zijn ook fietsen met een elektromotor waarbij u niet hoeft mee te trappen. Dat zijn snorfietsen (tot max. 25 km/u) of bromfietsen (sneller dan 25 km/u).

  Woont u in heuvelachtig gebied, neemt u de kinderen mee op de fiets, fietst u meer dan 2,5 km van en naar uw werk? Dan is een elektrische fiets zeker een ideale oplossing. Eigenlijk is een e-bike geschikt voor iedereen die lekker comfortabel wil fietsen. U kunt er langer, vaker en verder mee fietsen, zonder zweetdruppels. Ga gerust naar een BOVAG-fietsenbedrijf voor een proefrit en ontdek het verschil.

  De actieradius is de totale afstand die u kunt fietsen zonder tussentijds uw accu op te laden. Hoe groot de actieradius van uw e-bike is hangt van verschillende dingen af:

  • Het totale gewicht van de fiets, de berijder en de bagage bijvoorbeeld. Hoe zwaarder, hoe kleiner de actieradius.
  • De bandenspanning. Hoe zachter de banden, hoe kleiner de actieradius.
  • De snelheid. Hoe harder u rijdt, hoe meer energie u per kilometer verbruikt. De ideale snelheid ligt tussen de 17 en 20 km/u.
  • De rijomstandigheden. Tegenwind en heuvels zorgen voor meer energieverbruik.
  • De versnelling. Als u regelmatig en op tijd schakelt, wordt uw actieradius groter.
  • De ondersteuning. Meer ondersteuning, betekent minder actieradius.

  Let op: de beste elektrische fiets is niet altijd die met de grootste actieradius. Welke e-bike het beste bij u past, hangt af van de manier waarop u de fiets wilt gebruiken. Als u uw elektrische fiets alleen gebruikt voor korte ritjes heeft u geen grote actieradius nodig. Een BOVAG-fietsendealer weet precies wat u nodig heeft.