Gepubliceerd op 16-10-2014

Autobrief blijft uit, marktverstoring houdt aan

De Autobrief 2, die dezer dagen door staatssecretaris Wiebes naar de Kamer zou worden gestuurd, is uitgesteld tot volgend jaar. BOVAG is zeer teleurgesteld. Bertho Eckhardt, bondsvoorzitter: “Het betekent dat het tenminste tot 2017 duurt voordat de marktverstorende autobelastingen worden aangepakt.”

De autobranche keek reikhalzend uit naar de Autobrief 2, waarin staatssecretaris Wiebes zijn plannen zou ontvouwen voor een herziening van de autobelastingen vanaf 2016. Te meer daar hij recentelijk had gezegd dat hij de marktverstoring wilde aanpakken, dat hij moeite heeft met de aanschafbelasting BPM en dat zijn plannen lastenneutraal zouden moeten zijn, dus géén verkapte belasting verhoging.

Tussenjaar
Het heeft er alle schijn van dat de herziening van de autobelastingen nu onderdeel wordt van de door de Kamer vurig gewenste herziening van het complete belastingstelsel. Dat uitstel is heel vervelend voor de branche, want de marktverstoring gaat een jaar langer door en het is vanwege de onzekerheid ook niet goed voor het consumentenvertrouwen. BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt: “Wij pleiten ervoor om vooruitlopend op een nieuw plan nú alvast te regelen dat we in al in 2016 de eerste stappen zetten op weg naar één bijtellingstarief. Naar verluidt is over dat punt namelijk weinig politieke discussie. Het zou in elk geval aan een deel van de marktverstoring versneld een eind kunnen maken.” BOVAG heeft begrepen dat staatssecretaris Wiebes volgende week laat weten welke aanpassingen hij voorstelt voor het ”tussenjaar 2016”. Het is goed dat daar in elk geval zo spoedig mogelijk duidelijkheid over komt, zodat branche en consument ruim van te voren weten wat er in 2016 op hen afkomt.

Deze pagina delen