Gepubliceerd op 26-5-2014

CBS corrigeert eigen cijfers: ook in februari daalde dieselverkoop

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving, heeft het CBS over afgelopen februari niet 1 procent méér, maar juist 3 procent minder dieselafzet geregistreerd. In eerste instantie werd een totaal van 584 miljoen liter diesel gemeld, maar dat is afgelopen week bijgesteld naar 560 miljoen liter.

Vorig jaar werd in februari 578 miljoen liter geregistreerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en men ging voor dezelfde maand dit jaar uit van een stijging van 1 procent in de afzet. Maar door een rekenfout blijkt dat uiteindelijk toch een daling te zijn, van ruim 3 procent. De CBS-cijfers per maand in 2013 werden eerder ook al naar beneden bijgesteld, soms tot wel 4 à 5 procent. Volgens de berekeningen van BOVAG en NOVE werd in Nederland afgelopen februari 527 miljoen liter diesel afgezet. Over de maand maart rapporteerde het CBS onlangs een daling van 8 procent qua dieselverkoop ten opzichte van maart vorig jaar.

Kamervragen
"Niemand in de branche herkende zich in de CBS-cijfers over februari, pomphouders noch transporteurs", zegt BOVAG-woordvoerder Paul de Waal tegen dagblad De Telegraaf. "Gelukkig krijgen we nu met terugwerkende kracht alsnog gelijk dat de dieselafzet wel degelijk daalt en dat de overheid bij lange niet de extra accijnsinkomsten gaat binnenhalen die in de begroting staan. Het is het zoveelste bewijs dat die begroting een papieren werkelijkheid is. En het zoveelste bewijs dat je je niet moet blindstaren op de cijfers van het CBS, zoals wij steeds gezegd hebben. We hebben staatssecretaris Wiebes daar eerder al op gewezen en we roepen hem nogmaals op om toch vooral zijn evaluatie van de accijnsverhoging op degelijke, onomstreden onderzoek en cijfers te baseren." Kamerlid Omtzigt (CDA) heeft inmiddels de staatssecretaris gevraagd hoe het mogelijk is dat het CBS de cijfers over de afzet van motorbrandstoffen regelmatig achteraf naar beneden moet bijstellen.

Deze pagina delen