Gepubliceerd op 7-8-2014

Gezamenlijke aanpak autodiefstal werpt vruchten af

Met 5.492 lag het aantal autodiefstallen in Nederland in de eerste zes maanden van dit jaar 4,4 procent lager dan in het eerste halfjaar van 2013, zo blijkt uit cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc). De daling is toe te schrijven aan de verbeterde aanpak van diefstal.

“De ge├»ntensiveerde samenwerking in de strijd tegen autodieven lijkt succesvol. Gestolen auto’s worden sneller internationaal gesignaleerd, de beveiligingsmogelijkheden van auto’s verbeteren en ook importeurs nemen maatregelen om diefstal van hun merk tegen te gaan”, aldus Titus Visser, directeur van AVc.

Volkswagen
Zo biedt importeur Pon voor al haar merken vele nieuwe beveiligingsmogelijkheden en is het bedrijf tevens de motor achter de uitwisseling van informatie tussen de Nederlandse politie en de fabrikant. Bij de aangifte van diefstal van een auto van de Volkswagen-groep (tevens o.a. Audi, SEAT, Skoda) gaat er niet alleen een signaal naar het kentekenregister en naar Interpol, maar ook naar de fabriek. Wordt die auto ergens ter wereld bij een garage aan een diagnoseapparaat gekoppeld, gaat er automatisch een bericht naar de Nederlandse politie met informatie waar de auto zich op dat moment bevindt. Het bestellen van onderdelen op gestolen gesignaleerde auto’s is dan bovendien onmogelijk. Het aantal diefstallen van de bij criminelen populaire VW Golf daalde met 23 procent vergeleken met het eerste halfjaar van 2013. Ook Land Rover en Mitsubishi hebben intussen gerichte maatregelen getroffen om de diefstal van populaire modellen een halt toe te roepen.

Samenwerking
Visser is enthousiast over de samenwerking met autofabrikanten. “De fabrikanten zijn een onmisbare schakel in de keten om ervoor te zorgen dat gestolen auto’s onbruikbaar worden en dat de handel in gestolen onderdelen opdroogt. Zij leveren uitstekende informatie voor de opsporing. We vragen fabrikanten van andere merken, zich bij dit initiatief aan te sluiten.” Veel partijen werken samen om auto’s steeds beter te beschermen tegen diefstal. Alarmsystemen en voertuigvolgsystemen worden doorlopend verbeterd. Per 1 januari a.s. zijn extra eisen van toepassing op voertuigvolgsystemen, waardoor deze ook effectief blijven als criminelen de signalen verstoren (“jamming”). De politie houdt wekelijks criminelen aan onder andere door de inzet van lokmiddelen in auto’s. Het gaat daarbij vaak om goed georganiseerde professionele criminelen, die op grote schaal auto’s of onderdelen daarvan stelen. Van alle gestolen auto’s werd 38 procent teruggevonden.

Bedrijfswagens
Het aantal diefstallen van lichte bedrijfsauto’s (‘busjes’) daalde met 10 procent, van 1.279 in de eerste helft van 2013 tot 1.148 in 2014. Er werden 84 vrachtwagens gestolen (min 15 procent), waarbij het in veel gevallen alleen om de lading ging en de vrachtwagen leeg werd terug gevonden.

Deze pagina delen