Gepubliceerd op 23-10-2014

Hoge accijns zorgt voor historisch dieptepunt in afzet diesel en LPG

Uit de nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de afzet van diesel en lpg in augustus op een absoluut dieptepunt is beland. Er werd in augustus 480 miljoen liter diesel (-14,8% t.o.v. augustus 2013) en 25 miljoen liter lpg (-35,9%) getankt, de laagste hoeveelheden per maand die in de gehele database van het CBS (sinds 2000) terug te vinden zijn.

De accijnzen op deze brandstoffen werden begin dit jaar fors verhoogd en sindsdien lopen de verliezen maand op maand gigantisch op, met deze historische dieptepunten als laatste bewijs van het falende Nederlandse accijnsbeleid. De dieselverkoop zou logischerwijs juist moeten stijgen bij toenemende economische activiteit (stijging export van goederen in Q2: ruim 3% volgens CBS), maar steeds meer transporteurs tanken niet langer in Nederland wegens de hoge accijnzen.

Totale maatschappelijke kosten
BOVAG presenteert vandaag een rapport aan de Tweede Kamer, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panteia, waaruit blijkt dat de accijnsverhogingen in combinatie met de verhoogde btw binnen twee jaar leiden tot een verlies van 7.200 tot 8.200 voltijdbanen bij tankstations en detailhandel in voornamelijk de grensstreek. De gederfde accijns- en btw-inkomsten plus de kosten voor werkloosheidsuitkeringen tellen alleen al in 2014 op tot een verliespost van 438 tot 480 miljoen euro voor de Nederlandse schatkist, aldus de onderzoekers.

Deze pagina delen