Gepubliceerd op 29-10-2014

Landelijk vervolg voor samenwerking BOVAG-verhuurbedrijven met politie

Om criminele klandizie bij autoverhuurders zoveel mogelijk te voorkomen, wordt sinds twee jaar intensief samengewerkt tussen BOVAG, de aangesloten verhuurbedrijven in Amsterdam en de politie in de hoofdstad. Alle betrokkenen bestempelen de werkwijze als uiterst succesvol en daarom wordt deze aanpak nu stapsgewijs landelijk ingevoerd. Deze intentie hebben BOVAG en de nationale politie uitgesproken op de jaarvergadering van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven op 29 oktober in Bunnik.

Jaren geleden kopten de kranten in Amsterdam dat de autoverhuurbedrijven ruimschoots auto's verhuurden aan het boevengilde. De daardoor ontstane nauwe samenwerking tussen politie, verhuurders en BOVAG krijgt nu landelijk vervolg. Helder werd dat bijna alle autoverhuurbedrijven zich niet eens bewust waren van het feit dat zij het boevengilde regelmatig faciliteerden. Een goed contact tussen een vast aanspreekpunt binnen de Amsterdamse politie en de lokale BOVAG-verhuurbedrijven is de kern van het project en lijkt de sleutel voor succes. De intentie is bekrachtigd door een presentatie van het Amsterdamse project tijdens de jaarvergadering in Bunnik en een begeleidende ferme handdruk tussen Wim Slagter (voorzitter van BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven) en Aart Garssen (politie Oost Nederland).

Geen schijn van kans voor criminelen
Anton Pluim, branchemanager BOVAG Verhuur- en Deelautobedrijven: “Het geheim schuilt in de informele aanpak. Er is één contactpersoon bij het korps die zich volledig verdiept in de verhuurbranche, open kaart speelt en daarmee vertrouwen wint. Toen we twee jaar geleden voor het eerst aan tafel zaten, vlogen de verwijten over en weer. Inmiddels is er een hele goede verstandhouding en helpen we elkaar. Mocht bijvoorbeeld een huurauto in beslag zijn genomen, dan kan de verhuurder die volstrekt te goeder trouw heeft gehandeld, via zijn contactpersoon sneller dan eerder gebruikelijk was dat voertuig weer terugkrijgen. Tevens kan er veel sneller gehandeld worden bij verdachte situaties aan de verhuurbalie. Ik durf nu wel te stellen dat zware jongens die bij de BOVAG-verhuurders in Amsterdam een auto willen huren, geen schijn van kans maken. Het is mooi om te constateren dat deze informele samenwerking vruchten afwerpt en dat andere politie-eenheden daarvoor interesse tonen. Absolute voorwaarde voor succes is wel dat er juist géén keiharde afspraken worden gemaakt. Er moet gewoon een goede relatie ontstaan tussen beide partijen.”

Deze pagina delen