Gepubliceerd op 7-10-2014

Nederlanders vaker op de camping

Uit de cijfers van het Trendrapport Toerisme, Recreatie en Vrije Tijd 2014 blijkt dat het aantal campingovernachtingen van Nederlanders in binnen- en buitenland vorig jaar met ruim 4% is toegenomen ten opzichte van 2012. Vooral het gebruik van eigen caravan, camper, vouwwagen en tent nam flink toe, met bijna 2 miljoen extra overnachtingen.

In 2012 brachten de Nederlandse kampeerders nog 42 miljoen nachten door op een Europese camping en in hun eigen kampeermiddel en in 2013 waren dit bijna 44 miljoen nachten. In het buitenland werden vorig jaar 28,5 miljoen overnachtingen (+3,6%) geboekt en in Nederland 15,4 miljoen (+5,9%). Inclusief huuraccommodaties ter plekke, zoals stacaravans en huurtenten, komt het totale aantal campingovernachtingen door Nederlanders in 2013 op 73,8 miljoen; 3 miljoen meer dan het jaar ervoor. Uitgaande van het CBS dat heeft berekend dat Nederland bijna 3,5 miljoen kampeerders telt, betekenen deze cijfers dat de gemiddelde kampeerder vorig jaar 21 dagen op een camping vertoefde.

Camper populair
Op de Nederlandse kampeermarkt is vooral de stijgende populariteit van de camper opvallend. Daar waar ons begin 2009 nog minder dan 60.000 kampeerauto’s telde, is dat cijfer volgende de meest recente gegevens van brancheorganisaties KCI en BOVAG op 1 oktober jongstleden opgelopen tot 89.849. Het totale aantal geregistreerde caravans en campers in Nederland bedroeg op 1 oktober 547.582. Dat cijfer is exclusief lichte caravans en exclusief vouwwagens, die doorgaans geen eigen kenteken hebben en dus ook niet geregistreerd staan, evenals tenten uiteraard. Ook dit jaar zit de verkoop van zowel nieuwe als gebruikte kampeerauto’s in de lift. Tot en met het derde kwartaal verkocht de branche 1.031 nieuwe en 4.677 gebruikte campers, stijgingen van respectievelijk 1,8% en maar liefst 12,5% ten opzichte van dezelfde periode in 2013. De verkoop van nieuwe caravans daalde met 5,4% tot 4.960, terwijl er 9.945 tweedehands caravans de showrooms uitrolden, een plus van 1,6%.

Kampeer en Caravan Jaarbeurs
Woensdag 8 oktober opent de Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht haar deuren voor de vijftigste editie, waarbij tevens stil wordt gestaan bij 100 jaar kamperen in Nederland. Voorzitter Leo Diepemaat van de organiserende Kampeer en Caravan Industrie (KCI): “Nederland is kampeerland nummer één, nergens ter wereld zijn er per hoofd van de bevolking zoveel caravans. Met een speciale tentoonstelling geven we in de Jaarbeurs een overzicht van onze campingcultuur. Daarnaast geeft de beurs ook weer traditiegetrouw een compleet overzicht van de nieuwste trends op kampeergebied.”

Deze pagina delen