Gepubliceerd op 27-5-2014

Oneigenlijk gebruik van 'teruggekeurde' personenauto's

BOVAG pleit voor een strikter kader rondom het gebruik van personenauto's "met beperkte snelheid". Een gewone auto kan worden 'terug'gekeurd waardoor mensen zonder rijbewijs B hiermee toch de weg op mogen.

Voor deze voertuigen geldt een maximumsnelheid van 45 kilometer per uur en er mag niet mee op snelwegen en autowegen worden gereden. De achterbank moet worden verwijderd en alleen de eerste en tweede versnelling mogen in gebruik zijn. Een rijbewijs is niet vereist, er geldt geen APK-plicht en er is geen wegenbelasting verschuldigd. De regeling rondom 'motorvoertuigen met beperkte snelheid' (MMBS) is bedoeld om landbouwvoertuigen, winkelwagens en dergelijke op de openbare weg toe te staan. Veel van de personenauto's die nu aangepast worden, halen in de tweede versnelling met gemak hogere snelheden dan 45 kilometer per uur, terwijl de aangebrachte vergrendeling van de hogere versnellingen vaak eenvoudig onklaar te maken is.

T-rijbewijs
BOVAG vindt het zeer onwenselijk en bovendien een risico voor de verkeersveiligheid wanneer personenauto's zonder APK en zonder een B-rijbewijs op de openbare weg gebruikt mogen worden. Het grote motorvermogen is nog immer aanwezig, evenals de potentiƫle topsnelheid. Laat staan het grote gewicht en de omvang van het voertuig. Vanaf 1 januari 2015 is sowieso het T-rijbewijs (tractor) verplicht voor het gebruik van MMBS. Het ministerie van I&M verwacht dat die maatregel een drempel zal opwerpen.

Deze pagina delen