Gisteren namen politici, op uitnodiging van BOVAG, met een werkbezoek aan het opleidingscentrum Innovam in Nieuwegein persoonlijk kennis van de vooruitstrevende wijze waarop de mobiliteitsbranche met het beroepsonderwijs samenwerkt. Van de partij waren de Kamerleden Rita Verdonk (VVD), Jack Biskop (CDA) en Staf Depla (PvdA).

Doel van dit werkbezoek was om de volksvertegenwoordigers zelf te laten zien hoe de mobiliteitsbranche, samen met de scholen voor beroepsonderwijs (ROC’s), op innovatieve wijze vorm geeft aan competentiegericht onderwijs. Met deze nieuwe onderwijsvorm worden opleidingen meer praktijkgericht, waardoor samenwerking met het bedrijfsleven nog belangrijker is geworden. BOVAG en Innovam hebben pro-actief de samenwerking gezocht met ROC’s en het bedrijfsleven. Geslaagde voorbeelden daarvan zijn het Tweewielercentrum in Nieuwegein, waar de Kamerleden werden rondgeleid en het onderwijsleerbedrijf in Dordrecht, wat uit de doeken werd gedaan door Ank Naerebout, ondernemer en voorzitter van de BOVAG Onderwijscommissie.

Ook werden de Kamerleden ge├»nformeerd over de Stichting Examinering Mobiliteitsbranche (STEM), die is opgericht om gezamenlijk landelijk herkenbare en kwalitatief hoogstaande toetsen en examens in het beroepsonderwijs te ontwikkelen en uit te voeren. STEM bestaat uit vertegenwoordigers van de ROC’s, BOVAG en Innovam.

Behalve dat de mobiliteitsbranche wil zorgen voor een goed opleidingsniveau van leerlingen in de branche, onderneemt zij ook actie om bijscholing in de branche te bevorderen. Tijdens het werkbezoek heeft de branche haar eigen branchekwalificatiestructuur (BKS) gepresenteerd. Met dit instrument wordt inzichtelijk gemaakt welke doorgroei- en specialisatiemogelijkheden er zijn en welke kennis en vaardigheden voor een bepaalde functie nodig zijn. Het twintigduizendste certificaat zal dit jaar worden uitgereikt.

Aan het eind van van het werkbezoek ontvingen de Kamerleden een uitgebreid informatiepakket, met onder meer informatie over de opleidingswebsite www.hogeropshop.nl. Zij kunnen thuis verder bestuderen hoe BOVAG en Innovam met succes werken aan de kwaliteit van het onderwijs in de mobiliteitsbranche.V.l.n.r. Jack Biskop (CDA), Rita Verdonk (VVD), Koos Burgman (algemeen directeur BOVAG) en Dirk Schmidt (directeur Innovam).

Deze pagina delen