Extra wapen in de strijd tegen benzinedieven

Pomphouders gaan standaard schadevergoeding claimen

BOVAG-tankstationondernemers gaan standaard een schadevergoeding van €151,- verhalen op brandstofdieven, bovenop de vordering van de kosten van de gestolen brandstof. BOVAG haakt daarmee aan bij het succesvolle programma ‘Afrekenen met Winkeldieven’ van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD).

Benzinediefstal vormt een groot probleem voor tankstationondernemers, dat blijkt wel uit het nieuws van de afgelopen weken. Er wordt jaarlijks voor grofweg anderhalf miljoen euro aan brandstof buitgemaakt door mensen die tanken zonder te betalen. Daar komen de kosten van aangifte doen en vervolging nog eens bij. BOVAG en HBD hebben daarom besloten om de handen ineen te slaan, vertelt Clemens van Hulten, voorzitter BOVAG Tankstations. “BOVAG is als gesprekspartner van de overheid direct betrokken bij de aanpak van benzinediefstal. Het is voor de 850 bij BOVAG aangesloten tankstationondernemers buitengewoon frustrerend om te zien hoe dieven er met hun brandstof vandoor gaan en daar willen we wat aan doen. Niet alleen door met politie en justitie kennis te delen, maar ook in de praktijk. De succesvolle regeling ‘Afrekenen met Winkeldieven’ van het HBD houdt in dat je de kosten die je moet maken voor het doen van aangifte, inclusief kosten voor oponthoud en overlast, op een gestandaardiseerde manier gaat verhalen op de dieven. Zo maken we het tanken zonder te betalen een stuk onaantrekkelijker. En we weten dat deze regeling werkt: in de afgelopen periode heeft HBD in de detailhandel al 1.700 maal de schade kunnen verhalen op een winkeldief. We zien het als een extra
wapen in de strijd tegen diefstal. Vandaar dat we onze tankstationleden aanraden hieraan mee te doen.”

151 euro schadevergoeding
Uit naam van deelnemende tankstations brengt het HBD een betrapte brandstofdief standaard 151 euro schadevergoeding in rekening, bovenop het bedrag dat deze verschuldigd is voor de gestolen brandstof. De tankondernemer is daar zelf weinig tijd aan kwijt. Hendrik-Jan Kaptein van HBD: “We zien inderdaad dat de aanpak effectief is. Zeker als de deelname aan de regeling goed duidelijk gemaakt wordt aan de klanten. Dat moet dus in dit geval aan de pomp. Overigens geldt de regeling voor alle diefstal, dus ook voor artikelen uit de shop. Ook dan kan bij een heterdaad schadevergoeding geclaimd worden.”

Tankstationondernemers de mee willen doen aan de proef, kunnen zich aanmelden bij www.afrekenenmetwinkeldieven.nl.

Deze pagina delen