Dealerendement 2013 hoger dan verwacht

Het gemiddeld dealerrendement over 2013 is toch boven nul uitgekomen, dat blijkt uit de BOVAG Branche Barometer. In tegenstelling tot wat in de hele branche de verwachting was, blijken de merkdealers bij het sluiten van de boeken eind december vorig jaar gemiddeld 0,34% rendement te hebben geboekt.

Het positieve resultaat van de Branche Barometer komt doordat het gemiddeld rendement in Q4 van 2013 op 1,10% uitkwam. Ter vergelijking: in dezelfde periode in 2012 was het -0,83%. Het is de eerste keer in een jarenlang seizoenspatroon dat het rendement in het laatste kwartaal stijgt. Over heel 2013 berekend ligt het gemiddeld rendement daardoor hoger dan vooraf werd ingeschat, namelijk op 0,34% (0,08% in 2012). De top 10% best presterende dealers haalden een gemiddeld rendement van 3,99%.

Omzet Q4 2013 flink hoger
De totale omzet in Q4 2013 steeg met 38,4% ten opzichte van Q4 2012. Vooral verkoop nieuw (+51%), verkoop gebruikt (+33%) en de omzet op aftersales (+18%) nam toe. Het zal niemand verbazen dat de verkoop van onder andere de Mitsubishi Outlander PHEV en Volvo V60 Plug-in Hybrid een duidelijk aandeel in de omzetstijging hebben. Daarnaast hebben veel dealers hun focus op verkoop gebruikt versterkt; mede dankzij de schaarste op de occasionmarkt nam de brutowinst met 117% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Minder verliesgevende dealers
De omzetgroei in het laatste kwartaal verklaart de stijging van het gemiddelde rendement echter niet volledig. Eric Tak, voorzitter BOVAG Autodealers: “Er zijn door faillissementen minder verliesgevende dealers, in 2013 lag het percentage op 42%, in 2012 op 51%. Je mag er vanuit gaan dat dit effect heeft op de cijfers van de Branche Barometer.”
Tak geeft verder aan dat verkoopstimuleringsmaatregelen van de importeur een rol gespeeld hebben in het totale resultaat over 2013, en ook voorregistraties van met name nog fiscaalvriendelijke modellen die in 2014 in een andere bijtellingscategorie komen te vallen. “Maar het belangrijkste is dat veel dealers het afgelopen jaar zijn begonnen hun kosten op orde te brengen. Dat is een goede beweging, die direct zijn vruchten afwerpt.”

Niet hoopvol
2013 mag dan met een lichtpuntje zijn afgesloten, voor 2014 zijn de verwachting nog niet heel hoopvol. Dealers uit de werkgroep Branche Barometer voorzien dat zowel Q1 als Q2 slechter dan vorig jaar worden. Doordat er in het laatste kwartaal van 2013 veel verkoop naar voren is gehaald, zal de orderintake in de eerste maanden duidelijk lager zijn. In de werkplaats is de bandenwissel door het mooie weer al in Q1 gestart en dat heeft gevolgen voor de omzet in Q2, daarnaast zal ook het aantal APK’s verder teruglopen. Pas in het derde kwartaal zal er wellicht enig herstel zichtbaar worden als gevolg van een positiever economisch klimaat en de sanering bij dealers uit voorgaande periodes.

Over de BOVAG Branche Barometer
BOVAG Autodealers brengt vier keer per jaar de BOVAG Branche Barometer uit in samenwerking ASE/DEMAC.

Deze pagina delen