vakmanschap

Verliefd op retail

In 2013 wist ondernemer Theo van Iterson (54): “Ik krijg nog maar één keer de kans te doen wat ik écht wil”. Hij greep die kans met Fietscity Ede. “Ik ben geen geboren fietsenmaker, maar wel een fietsfanaat en ik zag mogelijkheden in een sterk veranderend retaillandschap. Mijn succes? Mijn passie delen met mijn klanten. En Lawin, mijn monteur, is mijn goud. Zonder hem begin ik niets!”

“Lawin is ontzettend belangrijk. Gedurende mijn ondernemerscarrière leerde ik dat succes komt met de mensen, die je om je heen verzamelt. In je eentje kun je niks. Ik ben een echte teambouwer. Lawin is een geboren sleutelaar. Ik haal de klanten in huis met enthousiaste fietsverhalen. Lawin houdt ze binnen door elk mechanisch probleem dat zij op hun fietspad tegenkomen lachend op te lossen.
Het ondernemersbloed kriebelde al in mijn schooltijd; ik verdiende een aardig zakcentje met het drukken van visitekaartjes, die verkocht ik aan medeleerlingen. Later, in de proeftijd van mijn eerste baantje, schudde de oude lithograaf die mij hielp zijn vermoeide grijze hoofd: “Jongen, leer toch door! Anders sta je over 40 jaar nog met een stofjas aan, net als ik.” In de trein, onderweg naar huis, dacht ik: “Triest… Ik stop met werken, ik ga naar de mts!” Na de mts kwam ik bij Drukkerij Hoonte Holland in Utrecht terecht. Ik zal de eerste woorden van mijn chef nooit vergeten: “Ik heb iedereen hier jankend de kantine in gekregen, dat gaat mij met jou ook lukken!” Ik antwoordde eigenwijs: “Goh, ik dacht dat ik hier was om een vak te leren.” Dat boterde niet. Maar ik overleefde, want de klanten waren erg tevreden met me. 

Onder druk
Hoe je op positieve wijze met personeel kunt omgaan leerde ik bij Drukkerij Practicum in Soest. Daar werd ik als pikkie van 26 tot bedrijfsleider gebombardeerd, omdat ik klanten kon binnenhalen en aan me kon binden. Ik werkte met vaklui, die mij vertrouwden. Dan voel je je gedragen. In de avonduren studeerde ik HBO Management & Marketing. Het bouwen en aansturen van sterke teams voor diverse drukkerijen werd mijn kerncompetentie. In 1997 begon ik mijn eigen drukkerij. Ik stak me voor een miljoen in de schuld. Een mooie, maar zware tijd. Veel business to business werk. Maar de grafische industrie ging langzaam ten onder aan de opkomst van internet. Na acht jaar verkocht ik de zaak. Geen winst, gelukkig ook geen restschuld. 

Sprong in het diepe 
Nu fiets ik al jaren, weer of geen weer, met een trouwe maat. Louterend is dat, je kijkt allebei dezelfde kant op, praat heel veel. En tegen de wind in wegdromend zei ik hem: “Ik krijg op mijn leeftijd nog maar één kans te doen wat ik écht wil. Ik begin een fietsenwinkel.” Hij zei: “Niet doen, er zijn er al teveel.” Ik antwoordde: “Ja, van fietsenmakers. Maar niet van gepassioneerde ondernemers! ”Het retaillandschap is veranderd. Ouderwetse fietsenmakers balen ervan dat mensen op internet een fiets uitzoeken en in hun winkel willen uitproberen. Ik wil die klanten juist in het zadel helpen en probeer ze dan met enthousiaste fietsverhalen bij mij te houden. Al is het maar voor een tas of het onderhoud.” Ik stapte naar franchiseorganisatie Fietscity. Zij geloofde in mijn droom, stonden borg voor mijn banklening en we zijn nu twee jaar open. Fietscity Ede loopt als een trein. Mijn klanten en ik delen belevingsverhalen, zij zijn blij met de persoonlijke aandacht. En Lawin repareert. Hij en ik, wij zijn een gouden team!”

Novis Cyclia B.V.

Telefoonweg 131
6711 NB EDE

0318-731013

www.fietscity.nl

Producten & diensten

Kopen Onderhoud en reparatie BOVAG-lid

Voertuigen

Deze pagina delen