De elektrische fiets: keuzehulp bij oriëntatie en tips voor de proefrit

Je bent van plan om een elektrische fiets te kopen. Dat is leuk en spannend tegelijk. Je bent je aan het oriënteren op het grote aanbod elektrische fietsen. Wat is de beste keuze? De beste keuze is de e-bike of high speed e-bike die perfect bij jouw persoonlijke situatie past. Met onze handige checklist breng je dat snel in kaart.

Keuzehulp bij oriëntatie


   


Welke elektrische fiets past bij mij? Als voorbereiding voor jouw aankoop van een e-bike vind je hier een keuzehulp.

Print de checklist, vul de vragen in en neem de checklist daarna mee naar jouw BOVAG-fietsexpert.

Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je makkelijker een keuze maken uit het grote aanbod van elektrische fietsen!

Tips voor de proefrit

Ben je van plan om een proefrit te maken? Dan hebben we 10 tips en aandachtspunten voor je waarmee je alles uit de proefrit haalt. Een greep uit de tips:
 
 • Een verende voorvork verhoogt het comfort voor je handen, armen en polsen
 • Check de garantievoorwaarden
 • Informeer naar het onderhoud en rijklaar maken van de fiets
 • Probeer een snel en gemakkelijk verstelbaar stuur

>> Download de uitgebreide lijst met 10 tips en neem deze mee naar de fietsenwinkel

Checklist proefrit

Om te bepalen welke elektrische fiets bij je past, zal de BOVAG-fietsspecialist je om specifieke informatie vragen. Waar je de elektrische fiets precies voor gaat gebruiken en hoe je deze gaat stallen bijvoorbeeld. Voordat je naar de fietsenwinkel gaat, is het dus een goed idee om het een en ander op papier te zetten. Om je daarbij te helpen hebben we de checklist proefrit e-bike voor je samengesteld. Print de checklist uit, vul hem in en neem hem samen met de BOVAG-fietsexpert door. Zo vind je de beste elektrische fiets.

>> Download de checklist hier

Snelle elektrische fiets

Je kunt ook kiezen voor een snelle e-bike of speed pedelec. Dit is een elektrische fiets die
trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Een gewone e-bike doet dat tot 25 km/u. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden sinds 1 januari 2017 de bromfietsregels.

De speed pedelec is net als een normale elektrische fiets ideaal voor woon-werk-verkeer,
ook als je wat verder weg woont.

Bekijk de mogelijkheden om een (snelle) elektrische fiets zakelijk te leasen.

Veelgestelde vragen over de e-bike

Bekijk alle veelgestelde vragen

Nee, een elektrische fiets heeft net zoveel onderhoud nodig als een gewone fiets. Wel gebruiken veel e-bikes software en is er af en toe een update nodig. Breng je elektrische fiets daarom zeker één keer per jaar naar een BOVAG-fietsexpert voor onderhoud. Uiteraard is het afhankelijk van hoe intensief je je e-bike gebruikt. Bij de e-bike is een jaarlijkse controlebeurt extra belangrijk, omdat er dan ook vaak een software update wordt uitgevoerd. Optimale software is optimaal genieten.

Woon je in heuvelachtig gebied, neem je de kinderen mee op de fiets, fiets je meer dan 2,5 km van en naar je werk? Dan is een elektrische fiets zeker een ideale oplossing. Eigenlijk is een e-bike geschikt voor iedereen die lekker comfortabel wil fietsen. Je kunt er langer, vaker en verder mee fietsen, zonder zweetdruppels. Ga gerust naar een BOVAG-fietsenbedrijf voor een proefrit en ontdek het verschil.

Er bestaan twee soorten accu’s voor e-bikes:

 1. nikkel-metaalhydride accu (Ni-MH)
 2. lithium-ion (LiOn) accu

Een LiOn accu is lichter, compacter en heeft minder onderhoud nodig. Nikkel-metaalhydride accu’s moeten voor een lange levensduur regelmatig helemaal opgeladen worden, dus ook wanneer je je elektrische fiets een tijdje niet gebruikt.

Accu’s zijn een relatief kwetsbaar onderdeel van een e-bike (net als bij een mobiele telefoon of laptop) dus vraag altijd naar de garantievoorwaarden. Een BOVAG-bedrijf weet precies welk type accu bij u past. Ga gerust eens langs bij een BOVAG-bedrijf bij u in de buurt voor een proefrit en persoonlijk advies.

Een high-speed e-bike of speedpedelec is een snelle elektrische fiets. Een gewone e-bike ondersteunt jou bij het trappen tot 25 km/u. De high-speed e-bike doet dat tot wel 45 km/u. Omdat hij zo snel kan, is een high-speed e-bike heel geschikt om mee van en naar het werk te fietsen.

Voor de high-speed e-bike gelden met ingang van 1 januari 2017 de bromfietsregels. Dat betekent dat de bestuurder:

 • tenminste 16 jaar oud moet zijn
 • een AM- of B-rijbewijs moet hebben
 • WA-verzekerd is
 • op het fiets- / bromfietspad of op de rijbaan rijdt
 • niet harder mag rijden dan 45 km/u
 • een helm op moet
 • een geel kentekenplaatje op de fiets moet hebben
Meer over de regels rondom de high-speed e-bike lees je hier.