De elektrische fiets: keuzehulp bij oriëntatie en tips voor de proefrit

U bent van plan om een elektrische fiets te kopen. Dat is leuk en spannend tegelijk. U bent zich aan het oriënteren op het grote aanbod elektrische fietsen. Wat is de beste keuze? De beste keuze is die e-bike of high speed e-bike die perfect bij uw persoonlijke situatie past. Met onze handige checklist brengt u dat snel in kaart.

Keuzehulp bij oriëntatie


   


Welke elektrische fiets past bij mij? Als voorbereiding voor uw aankoop van een e-bike vindt u hier een keuzehulp.

Print de checklist, vul de vragen in en neem de checklist daarna mee naar uw BOVAG-fietsexpert.

Zo gaat u goed voorbereid op pad en kunt u makkelijker een keuze maken uit het grote aanbod van elektrische fietsen!

Tips voor de proefrit

Bent u van plan om een proefrit te maken? Dan hebben we 10 tips en aandachtspunten voor u waarmee u alles uit de proefrit haalt. Een greep uit de tips:
 
  • Een verende voorvork verhoogt het comfort voor uw handen, armen en polsen
  • Check de garantievoorwaarden
  • Informeer naar het onderhoud en rijklaar maken van de fiets
  • Probeer een snel en gemakkelijk verstelbaar stuur

>> Download de uitgebreide lijst met 10 tips en neem hem mee naar de fietsenwinkel

Checklist proefrit

Om te bepalen welke elektrische fiets bij u past, zal de BOVAG-fietsspecialist u om specifieke informatie vragen. Waar u de elektrische fiets precies voor gaat gebruiken en hoe u hem gaat stallen bijvoorbeeld. Voordat u naar de fietsenwinkel gaat, is het dus een goed idee om het een en ander op papier te zetten. Om u daarbij te helpen hebben we de checklist proefrit e-bike voor u samengesteld. Print hem uit, vul hem in en neem hem samen met de BOVAG-fietsexpert door. Zo vindt u de beste elektrische fiets.

>> Download de checklist hier

Snelle elektrische fiets

U kunt ook kiezen voor een snelle e-bike of speed pedelec. Dit is een elektrische fiets die
trapondersteuning geeft tot 45 km/u. Een gewone e-bike doet dat tot 25 km/u. Omdat de high-speed e-bike zo veel sneller kan, gelden sinds 1 januari 2017 de bromfietsregels.

De speed pedelec is net als een normale elektrische fiets ideaal voor woon-werk-verkeer,
ook als u wat verder weg woont.

Bekijk de mogelijkheden om een (snelle) elektrische fiets zakelijk te leasen.

Veelgestelde vragen over de e-bike

Bekijk alle veelgestelde vragen

Nee, een elektrische fiets heeft net zoveel onderhoud nodig als een gewone fiets. Wel gebruiken veel e-bikes software en is er af en toe een update nodig. Breng uw elektrische fiets daarom zeker één keer per jaar naar een BOVAG-fietsexpert voor onderhoud. Uiteraard is het afhankelijk van hoe intensief u uw e-bike gebruikt. Bij de e-bike is een jaarlijkse controlebeurt extra belangrijk, omdat er dan ook vaak een software update wordt uitgevoerd. Optimale software is optimaal genieten.

Woont u in heuvelachtig gebied, neemt u de kinderen mee op de fiets, fietst u meer dan 2,5 km van en naar uw werk? Dan is een elektrische fiets zeker een ideale oplossing. Eigenlijk is een e-bike geschikt voor iedereen die lekker comfortabel wil fietsen. U kunt er langer, vaker en verder mee fietsen, zonder zweetdruppels. Ga gerust naar een BOVAG-fietsenbedrijf voor een proefrit en ontdek het verschil.

Er bestaan twee soorten accu’s voor e-bikes:

  1. nikkel-metaalhydride accu (Ni-MH)
  2. lithium-ion (LiOn) accu

Een LiOn accu is lichter, compacter en heeft minder onderhoud nodig. Nikkel-metaalhydride accu’s moeten voor een lange levensduur regelmatig helemaal opgeladen worden, dus ook wanneer u uw elektrische fiets een tijdje niet gebruikt.

Accu’s zijn een relatief kwetsbaar onderdeel van een e-bike (net als bij een mobiele telefoon of laptop) dus vraag altijd naar de garantievoorwaarden. Een BOVAG-bedrijf weet precies welk type accu bij u past. Ga gerust eens langs bij een BOVAG-bedrijf bij u in de buurt voor een proefrit en persoonlijk advies.

Een high-speed e-bike of speedpedelec is een snelle elektrische fiets. Een gewone e-bike ondersteunt u bij het trappen tot 25 km/u. De high-speed e-bike doet dat tot wel 45 km/u. Omdat hij zo snel kan, is een high-speed e-bike heel geschikt om mee van en naar het werk te fietsen.

Voor de high-speed e-bike gelden met ingang van 1 januari 2017 de bromfietsregels. Dat betekent dat de bestuurder:

  • tenminste 16 jaar oud moet zijn
  • een AM- of B-rijbewijs moet hebben
  • WA-verzekerd is
  • op het fiets- / bromfietspad of op de rijbaan rijdt
  • niet harder mag rijden dan 45 km/u
  • een helm op moet
  • een geel kentekenplaatje op de fiets moet hebben
Meer over de regels rondom de high-speed e-bike leest u hier.