Wat is APK?

APK staat voor Algemene Periodieke Keuring en is een technische controle van uw auto. Er wordt gekeken naar verkeersveiligheid en milieuprestatie. De APK wordt gedaan door een gediplomeerd keurmeester en duurt ongeveer een half uur. Na de keuring bepaalt de keurmeester of uw auto is goedgekeurd of afgekeurd. 

Waar kan ik mijn auto APK laten keuren?

Alleen een door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) erkende keurmeester bij een RDW-erkend bedrijf mag de APK van uw auto doen. De meeste BOVAG-autobedrijven zijn door de RDW erkend. U kunt ze herkennen aan een APK-vignet.

Hoe vaak APK?

Benzineauto’s moeten na het vierde levensjaar voor het eerst APK gekeurd worden. Daarna om de twee jaar. Vanaf het achtste levensjaar verandert dat in een jaarlijkse keuring. (4-2-2-1-1 etc.) Personenauto’s tot 3.500 kg die op diesel of lpg rijden, moeten vanaf het derde jaar jaarlijks worden gekeurd.(3-1-1-1 etc.)  Auto’s van dertig jaar of ouder moeten tweejaarlijks een APK ondergaan. Heeft u een auto die vanaf 1 januari 1960 de weg op mocht, dan bent u vrijgesteld van APK-plicht.

Vanaf 2018 worden de APK-regels waarschijnlijk licht aangepast: de jaarlijkse keuring geldt voor benzineauto’s dan ook wanneer deze 160.000 km of meer hebben gereden. En vanaf 2018 is de vrijstelling voor oldtimers niet langer gebonden aan het jaartal 1960, maar aan de leeftijd van de auto (50 jaar en ouder).

Is APK hetzelfde als een onderhoudsbeurt?

Belangrijk om te weten: een auto met een geldige APK is niet gegarandeerd goed. De APK is alleen een controle op veiligheid en milieu en géén onderhoudsbeurt. Laat uw auto dus buiten de APK om altijd goed onderhouden volgens het boekje. Er kan immers ook vlak na een APK  een gebrek ontstaan. De keuring kan door uw garagebedrijf wel gecombineerd worden met een onderhoudsbeurt.