Rijden met de motor

Motorrijden staat voor veel mensen voor vrijheid en gemak: zonder files naar het werk of heerlijk ontspannen toeren. Een goede beheersing van uw motor en inzicht in het verkeer en uw plek daarin, helpen daarbij. Kies voor goede lessen en aanvullende opfriscursussen om uw rijvaardigheid te onderhouden en verbeteren.

Uw motorrijbewijs halen

De eerste hobbel om uw motorrijbewijs te halen: de regels begrijpen. Er is niet één rijbewijs, maar er zijn er drie: A1, A2 en A. A1 is voor lichte motoren, A2 voor middelzware en met rijbewijs A mag u op alle soorten motoren rijden. U kunt ze alle drie los rechtstreeks halen, maar elk rijbewijs heeft een andere minimumleeftijd. Na twee jaar kunt u ook altijd doorstromen naar een ‘zwaardere’ variant, waarbij u een aanvullend, minder omvangrijk praktijkexamen doet. 

Het cbr maakte een filmpje over hie het praktijkexamen voor de motor in zijn werk gaat:


 

Leeftijd

Vanaf 18 jaar: alleen examen A1. 17-jarigen mogen al het theorie-examen doen. Als ze geslaagd zijn, kunnen zij ook al starten met rijlessen. Let echter wel op: het theorie-examen is achttien maanden geldig. Vanaf 18 jaar mag een motorrijder in spé de twee praktijkexamens (voertuigbeheersing en verkeersdeelneming) doen voor het rijbewijs A1.
Vanaf 20 jaar: A1 of A2. Ook dan geldt dat er een theorie-examen en de twee praktijkexamens zijn. 
Vanaf 21 jaar: A1, A2 en A. Ook dan geldt dat er een theorie-examen en de twee praktijkexamens zijn. Haal je A, dan krijg je 'code 80' op je motorrijbewijs. Je mag dan alleen op driewielige motorrijtuigen met een onbeperkt vermogen rijden. Na twee jaar A vervalt 'code 80'.
Vanaf 24 jaar: A1, A2 en A.

Doorstromen

Twee jaar na het halen van A1 of A2 kan een motorrijder doorstromen naar de volgende, zwaardere categorie, dus ofwel A2 of A. Er is dan wel één extra praktijkexamen verkeersdeelneming. 

Kijk voor alle informatie op de website van het cbr

Motorrijden: opfriscursus en andere trainingen

Informeer bij BOVAG Rijscholen of uw BOVAG-motorbedrijf naar trainingen om nog handiger te worden met uw motor. Dit zijn dagen waarbij u alleen of met andere motorliefhebbers leert om nog meer uit uw voertuig te halen. Van regen- of slipcursus tot een algemene ‘APK’ voor uw rijstijl. 

De zekerheid van BOVAG Rijscholen

Bij BOVAG Rijscholen kunt u uw droom om motor te rijden in de praktijk brengen. Een BOVAG-rijschool moet voldoen aan strenge kwaliteitseisen die jaarlijks gecontroleerd worden. En u krijgt les van één vertrouwde instructeur op een veilige, goed onderhouden, schone motor. Bovendien kunt u erop rekenen dat betaalde lessen doorgaan, zelfs als de rijschool onverhoopt failliet gaat. Dankzij het BOVAG Garantiefonds Rijscholen kunt u dan terecht bij een andere BOVAG-rijschool.