Gepubliceerd op 1-8-2019

BOVAG vraagt aandacht voor kennisniveau rijbewijsbezitters

RTL Nieuws benaderde BOVAG naar aanleiding van een rechtszaak waarin een automobilist is veroordeeld voor het negeren van waarschuwingslampjes op het dashboard, waardoor een heftig ongeval werd veroorzaakt. BOVAG roept rijbewijsbezitters op instructieboekjes goed te lezen en zich eens bij te laten scholen, niet alleen op het vlak van autotechniek, maar ook voor wat betreft de verkeersregels.
 
Voor de meeste mensen is het al lang geleden dat zij rijles hebben gevolgd, maar in al die jaren is het verkeer drastisch veranderd en zijn auto’s getransformeerd tot rijdende computers. De uitspraak van de rechter toont aan dat het van groot belang is dat elke automobilist weet wat de lampjes, piepjes en andere signalen in de auto betekenen en hoe men vervolgens moet handelen. Die kennis ontbreekt maar al te vaak, net zoals veel verkeersdeelnemers zich niet bewust zijn van nieuwe verkeersregels of verkeersborden die in de loop der jaren zijn ge├»ntroduceerd.
 

Coach bij 2toDrive

Iemand die op z’n zeventiende of achttiende het rijbewijs haalt, wordt bijna zestig jaar later ontboden bij een keuringsarts voor een controle van de ogen. Na het rijexamen vindt er in feite een leven lang geen enkele toets plaats op de kennis van het verkeer en de voortschrijdende technologie in auto’s, laat staan dat er een praktijktest plaatsvindt. Een toets of opfriscursus wanneer elke tien jaar het rijbewijs verlengd wordt, is dan geen gekke gedachte. Tot het zover is, is het ieders eigen verantwoordelijkheid en BOVAG vertelde in de media dan ook dat het moment waarop zoon of dochter met rijles begint, een goede gelegenheid is om eens in de spiegel te kijken. Vooral als de 17-jarige zoon of dochter nog begeleid moet worden in het kader van 2toDrive, is het zaak om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen. Veel rijscholen bieden sowieso al de mogelijkheid om mee te gaan met een rijles en er zijn mogelijkheden voor speciale opfriscursussen, zowel theoretisch als praktisch.

Deze pagina delen