Gepubliceerd op 18-7-2015

Overbelading van caravans blijft een probleem

Elk jaar weer blijkt bij verkeerscontroles tijdens de grote vakantie-uittocht dat er niet goed wordt gelet op belading van de caravan. Vorige week in Brielle (Zeeland) constateerde de politie bij bijna de helft van de gecontroleerde caravans gebreken of overtredingen. Uiteindelijk werden 39 boetes uitgedeeld, waarvan de meeste voor overbelading.

Uit onderzoek van BOVAG, uitgevoerd door Het Testpanel, blijkt dan ook dat Nederlandse vakantiegangers massaal eigen voedselwaren en dranken meenemen. Zelfs de aardappelen gaan nog steeds mee op reis.Slechts een derde (32,5 procent) van de 971 respondenten die met de auto op vakantie gaan, zegt geen eigen eten en drinken mee te nemen. Ruim 35 procent neemt eigen koffie mee, bijna 30 procent sjouwt de vertrouwde hagelslag mee, 26 procent thee en voor ruim 20 procent is kaas en pindakaas onmisbaar. 1 op de 20 vakantiegangers (4,9 procent) geeft aan ook aardappelen in te laden. Het moge duidelijk zijn dat dit gedrag al snel leidt tot een overbeladen auto, caravan of vouwwagen met alle risico van dien.

Kogeldruk
Niet alleen wanneer teveel wordt meegenomen, maar ook als alle bagage niet optimaal verdeeld is kan er een te hoge druk op de trekhaak ontstaan. Als de kogeldruk te hoog (of te laag) is, kan de caravan bij hoge snelheden gevaarlijk gaan slingeren. De gevolgen van onjuiste kogeldruk worden nogal eens onderschat en gekantelde caravans zijn in deze zomerperiode op de Europese wegen helaas aan de orde van de dag. Het advies luidt dan ook om in het instructieboekje van de auto of van de trekhaakfabrikant de optimale kogeldruk op te zoeken; doorgaans tussen de 50 en 75 kilogram. Om dit vervolgens te controleren, zijn bij de meeste caravanbedrijven bijvoorbeeld kleine apparaatjes verkrijgbaar die snel en eenvoudig de kogeldruk kunnen meten. Met een ouderwetse weegschaal kan de kogeldruk ook worden gemeten. Als er teveel of te weinig druk is, zullen de aardappelen toch thuis moeten blijven of met de bagage worden geschoven

Deze pagina delen