Op twee wielen de lente in

Na een aantal lange, koude maanden met korte dagen, waarin de motor op stal stond, is een klein voorjaarszonnetje al voldoende om motorrijders weer massaal op hun tweewieler te laten stappen voor het ultieme gevoel van vrijheid. Begrijpelijk. Maar het is dan wel verstandig even te laten checken of de motor nog is goede conditie is.

Na een paar maandjes overwinteren in de garage is het verstandig je motor even bij de BOVAG-specialist te brengen. Die kijkt alles na: de staat van de banden, de remmen, de verlichting. En zorgt zo dat je veilig weer de weg op kan. Maar… ook de doorgewinterde motormuis zélf die al even geen ‘tank meer tussen de knieën’ heeft gehad is bij een rondje opfrissen gebaat. Rijscholen bieden vaak een opfrisles aan, om je kennis en kunde snel weer bij te spijkeren. Doen dus, want dit kan het verschil betekenen tussen motorrijden en veilig motorrijden. 

Populair
Lekker toeren of juist vlot naar de plaats van bestemming: motorrijden was nog nooit zo populair in Nederland. Het aantal motorfietsen in ons land is inmiddels de grens van 700.000 gepasseerd. Vijftien jaar geleden was dat aantal amper de helft! Steeds meer mensen genieten dus van het ultieme gevoel van vrijheid wat een motorfiets biedt. Niet alleen voor de ‘fun’, maar steeds vaker ook als alternatief voor de auto.  Om een motor te mogen besturen, is het hebben van een motorrijbewijs (categorie A) noodzakelijk. Net als het autorijbewijs bestaat het motorrijbewijs uit een theorie- en een praktijkgedeelte. Of eigenlijk twee praktijkgedeelten, want voertuigbeheersing (slalommen rond de pionnetjes) en verkeersdeelname (rijden op de openbare weg) worden apart geëxamineerd. Tijdens de opleiding leer je vooral de specifieke regels die een motorrijder moet kennen, zoals de plaats op de weg en het kijkgedrag. En je moet natuurlijk met de motor om kunnen gaan, want een motor besturen is wel even wat anders dan autorijden! Bij BOVAG aangesloten rijscholen kunnen meestal na een korte ‘test’ inschatten hoeveel lessen je ongeveer nodig zal hebben. En bieden je op basis daarvan een cursusplan aan, waarmee je soms al binnen een paar weken je motorrijbewijs op zak kunt hebben.

Nooit file, altijd parkeren
Wie dacht dat een motor alleen geschikt is om lekkere toertochtjes op een mooie weekenddag te maken, heeft het mis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor een motorfiets als vervoermiddel voor het woon-werkverkeer. Vreemd? Helemaal niet. Op een motor rij je namelijk de file voorbij! En je vindt altijd een parkeerplaats, ook in een drukke binnenstad. Er bestaat tegenwoordig zelfs motorkleding die je over een net kostuum heen aan kunt trekken. Tel daarbij op dat een motor een gunstig brandstofverbruik heeft, de motorrijtuigenbelasting aangenaam laag is en een motor in aanschaf vaak een flink stuk voordeliger is dan een auto en je weet waarom die forenzen voor een tweewieler kiezen. Helemaal zo gek nog niet.
 
 

Deze pagina delen