Stuurbekrachtiging

Stuurbekrachtiging is: bekrachtiging van de stuurinrichting.

Door oliedruk wordt elke beweging van het stuurwiel versterkt overgebracht naar de voorwielen. Hoe lager de rijsnelheid, des te effectiever de bekrachtigende werking. Hoe hoger de rijsnelheid, des te meer moet de bekrachtiging afnemen om het contact met de weg niet te verliezen. Modern zijn elektronische bekrachtigingssystemen met een elektrische servomotor.

1] Als het niveau van de stuurbekrachtigingsolie te laag is, wijst dat op lekkage. Het is dus niet genoeg om eenvoudigweg bij te vullen. Je moet ook controleren waardoor het niveau zo laag is. Bij een te laag niveau komt er lucht in de stuurbekrachtingspomp. Deze gaat dan een gierend geluid maken. Tevens kan de besturing dan ineens heel zwaar gaan.
2] Een stuurbekrachtigingspomp moet worden vervangen als

  • de lagers zijn uitgelopen,
  • er sprake is van lekkage of
  • er te weinig pompdruk is.

Anders kan de stuurbekrachtiging uitvallen. Dan wordt de besturing ineens erg zwaar. Dat kan heel plotseling gebeuren en is daarom gevaarlijk. Bovendien is olielekkage altijd slecht voor het milieu.
3] De auto maakt tijdens het sturen een gierend geluid. Mogelijke oorzaak: het niveau van de stuurbekrachtingsolie is te laag. Dat zou kunnen komen door een lekkage. In dat geval komt er lucht in de stuurbekrachtingspomp. Deze gaat dan een gierend geluid maken.