De banden van uw camper

Voor een ontspannen vakantie zijn goede banden onder uw camper essentieel. Een klapband is helaas een veelvoorkomende oorzaak van ongelukken en pech onderweg. Omdat uw camper vaak lang stilstaat, let een BOVAG-keurmeester dus ook op andere tekenen van gevaarlijke slijtage dan bij een auto.

Is een bandencheck nodig?

Een mooi diep profiel is niet hét teken dat uw camperbanden nog in topconditie zijn. Bij een BOVAG Onderhoudsbeurt checkt de keurmeester de band daar natuurlijk wel op, maar hij of zij let ook op bandenspanning, juiste draagvermogen, leeftijd, droogtescheuren, beschadigingen en separatie. Separatie betekent dat de band loslaat van het staal. Wilt u eerst zelf een snelle check doen? Ga dan deze drie punten na.

  • Bandenspanning
  • Ouder dan zes jaar? Vervangen!
  • Gewicht
Een te lage bandenspanning zorgt voor een grote vervorming en verhitting van de band. Daardoor wordt de kans op een klapband groter. Ook hebt u met te slappe banden een langere remweg, meer kans op slingeren en een hoger verbruik. In het instructieboekje van uw camper staat de ideale bandenspanning. Deze staat vaak ook op de wielkast van de camper. Vanzelfsprekend kunt u dit ook even laten checken bij uw BOVAG-camperbedrijf.

Campers staan lang stil. Juist door niet te rijden, verouderen banden sneller. In de zijkant ontstaan haarscheurtjes, de band kan poreus worden en onderhuids kan het rubber loslaten door vocht en druk. Het is lastig voor de leek om dit soort schade te zien, daarom kijken de keurmeesters hier altijd naar tijdens de BOVAG Onderhoudsbeurt. 
 
Na zes jaar is het verstandig om sowieso de banden te vervangen. Check hiervoor de DOT-code op de zijkant van de band. U ziet een code met vier cijfers. De eerste twee geven het weeknummer aan van de productie, de tweede het jaartal. 

De zogenaamde ‘loadindex’ van uw banden is erg belangrijk. Dit is het aantal kilo’s dat elke band afzonderlijk kan dragen. De loadindex staat op de band.

Een camper is -zeker beladen- zwaar. Dat vraagt om banden die wat aankunnen. Het advies is om banden te kiezen die gemakkelijk het maximaal toelaatbaar gewicht van uw camper kunnen dragen. U vindt het maximaal toelaatbaar gewicht in de handleiding van uw camper. Ook kunt u dit opzoeken op www.rdw.nl, door het kenteken van uw camper in te voeren. Belaad de camper nooit zwaarder dan toegestaan. En zet hem niet vol met spullen in de stalling.


Winterbanden

Gaat u winterkamperen? Kies voor de veiligheid van winterbanden, die in veel Europese landen verplicht zijn.

Sommige kampeerders kiezen ervoor om alleen de voorbanden in de winter te wisselen, maar dan loopt u het risico dat de achterkant alsnog wegslipt.