Een camper kopen

Het aantal campers in Nederland blijft stijgen en dat is niet zo gek. Met een eigen kampeerauto kiest u voor een vertrouwde, comfortabele uitvalsbasis voor elk type vakantie. Van luieren aan het strand tot een actieve bergvakantie. En van een dagje genieten en barbecueën tot maanden reizen of bijvoorbeeld overwinteren in Spanje. Twijfelt u nog of een eigen camper iets voor u is? Oriënteer u hier!

De voordelen van een camper

 • 1.

  Slapen in een topaccommodatie
  U heeft uw zorgvuldig uitgekozen ruimte (en bed!), waar u maar wilt.

 • 2.

  1, 2, 3 vakantie!
  De vakantie begint, zodra u parkeert.

 • 3.

  Ideaal voor spontane plannen
  Ineens zin om weg te gaan? Gooi wat spullen in een tas en weg bent u. De boodschappen doet u gewoon onderweg.
   

 • 4.

  Flexibel
  Een camper is natuurlijk een kostbare aankoop, maar vervolgens kunt u wel kiezen voor low-budget vakanties met zelf koken op camperplaatsen.
   

Kies voor zekerheid: BOVAG Caravan- en Camperbedrijven

Aan de hand van uw wensen op het gebied van merk, model, pk’s, type brandstof, prijs, gewicht en aantal slaapplekken, adviseert de BOVAG-expert u over de beste kampeerauto’s voor u.

 • 1.

  Het beste aanbod
  U heeft ruime keuze en krijgt advies-op-maat, op basis van uw gezinssamenstelling, budget, smaak en type vakanties.

 • 2.

  BOVAG Garantie
  Of u nu een nieuwe camper of een occasion koopt, u weet dat de kwaliteit van uw aankoop zes maanden gegarandeerd is. Lees meer.

 • 3.

  Vakkundig onderhoud
  Met de BOVAG Onderhoudsbeurt blijft uw camper in topconditie. Onze gecertificeerde keurmeesters daarbij ook op internationale wet- en regelgeving.

 • 4.

  Huren bij twijfel
  Weet u nog niet zeker of u een camper wilt kopen? Uw BOVAG-bedrijf kan u ook verder helpen als u eerst even wilt huren.

Nieuw of occasion

De meeste BOVAG Caravan- & Camperbedrijven bieden nieuwe campers en occasions aan. Wat kiest u?

 • Nieuw
 • Occasion
Net als bij auto’s, zijn nieuwe kampeerauto’s vaak nog zuiniger en veiliger dan oudere modellen. Bovendien kunt u vaak nog veel zelf bepalen. Van cabine-opties zoals een goede audio-installatie tot een extra stopcontact in de opbouw. Ook hebt u vaak de keuze uit verschillende kleuren voor de stoffering of het meubilair. Bij een BOVAG-camperbedrijf kunt u binnenkijken en ontdekken welke camper het beste bij u past.

Als u een gebruikte camper koopt, is het lastig te beoordelen of er geen verborgen gebreken zijn. BOVAG-camperbedrijven bieden betrouwbare modellen, waarbij zowel de cabine als de opbouw vakkundig zijn onderhouden. Ze voldoen aan alle wettelijke veiligheidseisen én onze eigen strenge kwaliteitseisen. Vrijwel altijd zijn het campers die zijn onderhouden door het bedrijf zelf. Ze hebben sowieso een BOVAG Onderhoudsbeurt gehad voordat ze in de verkoop zijn gegaan. Dit betekent: occasions in perfecte staat. Gegarandeerd. Het BOVAG-bedrijf biedt u zes maanden BOVAG Garantie.


Kiezen

Er zijn zoveel modellen, types en uitvoeringen, dat u wellicht niet weet waar u moet beginnen. U kunt bij een BOVAG-camperbedrijf vrijwel eindeloos campers van binnen bekijken en bespreken wat het beste bij u past. Vier dingen zijn daarbij heel belangrijk.

Terug

Binnenkijken

Bij campers binnenkijken is het leukste van de oriëntatiefase. Zo ontdekt u welke modellen en indelingen het beste bij u passen. Een handige manier om de leefruimte te beoordelen, is door in uw hoofd een dag op de camping af te spelen. Waar poetst u uw tanden, waar eet u, waar leest u de krant, hoe stapt u naar buiten, waar kookt u en waar slaapt u? Maak de bewegingen, doe kastjes op en dicht en ga even zitten en liggen om het echte gevoel van de camper te krijgen. Zit alles handig in elkaar en passen de afmetingen bij uw postuur?

Een heel belangrijk onderdeel van lekker ‘camperen’: een goede nachtrust. Let dus extra op dat het bed lekker ligt. Onderzoek ook de slaapplekken die wellicht enig ombouwwerk vereisen. Gaat het gemakkelijk? En ligt u daar ook lekker? Is het bed groot genoeg? En als u kinderen meeneemt: is er een stapelbed of andere geschikte slaapplek voor hen?
Terug

Kracht en verbruik

Het verbruik van een camper bepaalt voor een groot deel uw vakantiekosten. Gelukkig geldt ook bij kampeerauto’s dat de technologische ontwikkelingen elkaar snel opvolgen. Er rijden al campers met zuinige dieselmotoren. Fabrikanten experimenteren met hybride modellen en het gerucht gaat dat er een elektrische versie komt van dé klassieke kampeerauto: het VW-busje. Naast dit soort bijzondere innovaties, is er natuurlijk nog altijd de gewone benzinemotor. En die is in een nieuwe camper ook een stuk zuiniger dan in oudere modellen.

Hoe goed de motor presteert, bijvoorbeeld in de bergen, hangt af van het vermogen en de trekkracht (ook wel ‘koppel’). Tijdens een proefrit merkt u of u goed kunt optrekken en of de motor niet te veel lawaai maakt.
Terug

Gewicht checken

Is een kampeerauto, inclusief maximaal toegestane belading, zwaarder dan 3500 kilo? Dan heeft u een speciaal rijbewijs nodig: C1. U hoeft dan niet te lessen in een grote vrachtwagen, maar in een camper of bestelwagen van vergelijkbare grootte. Het halen van dit rijbewijs kost vanzelfsprekend veel minder tijd dan uw autorijbewijs. Er zijn BOVAG Rijscholen die een pakket aanbieden waarmee u in één dag klaargestoomd wordt voor het examen. Wilt u uw camper ook gemakkelijk kunnen verhuren of uitlenen? Dan is een lichter model een betere optie.
Terug

Proefrit maken

Natuurlijk kunt u een proefrit met een camper maken, om te voelen of het model bij u past.

Kosten van een camper

Houd naast de aanschafkosten voor de camper rekening met een paar vaste kostenposten, zodat u goed kunt afwegen of ‘camperen’ binnen uw vakantiebudget past.

 • 1.

  Verzekeringskosten
  Kies voor de voordelige en zeer complete BOVAG Kampeerautoverzekering.

 • 2.

  Onderhoudskosten
  Naast de verplichte APK-keuring, is het goed om regelmatig een BOVAG Onderhoudsbeurt en opbouwbeurt te doen. 

 • 3.

  Waardevastheid
  Een degelijke, goed onderhouden camper kunt u ook weer goed verkopen. Goed onderhoud en slimme, populaire opties zoals een airco verdient u deels terug.

 • 4.

  Kosten voor stalling
  Gratis parkeren met een camper mag over het algemeen alleen op uw eigen terrein of in een betaalde stalling.

Kampeerwinkel

Als u een camper koopt, kunt u bij hetzelfde bedrijf vaak ook kampeerartikelen en accessoires kopen. Van koffiezetapparaat tot airco, van luie stoel tot satellietsysteem. U heeft dus alles onder één dak, want onze vakkundige monteurs monteren uw nieuwe airco, satellietschotel, fietsendrager of luifel natuurlijk ook.

Er zijn in Nederland ongeveer 250 caravan- en camperbedrijven bij BOVAG aangesloten. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in verkoop, verhuur en onderhoud van caravans, campers en/of vouwwagens. Ook hebben de meeste een uitgebreid assortiment van nieuwe en gebruikte kampeermiddelen. Klik hier voor een BOVAG-caravan- en camperbedrijf bij u in de buurt.

BOVAG heeft ruim 290 aangesloten Caravan- & Camperbedrijven met een ruim assortiment aan gebruikte kampeermiddelen. Zoek een bedrijf bij u in de buurt en selecteer welk gebruikte kampeermiddel u zoekt. U krijgt dan de kampeerbedrijven bij u in de buurt te zien die het geselecteerde kampeermiddel verkopen.

Wanneer u een gebruikte caravan, vouwwagen of camper aanschaft bij een BOVAG-bedrijf, krijgt u hierop standaard zes of twaalf maanden BOVAG garantie. De BOVAG Garantie geldt voor:

 • Gebruikte caravans met een aanschafwaarde van meer dan €3.500 (twaalf maanden)
 • Gebruikte campers met een aanschafprijs boven €12.500 (zes maanden of maximaal 20.000 kilometers; van toepassing is hetgeen het eerst wordt bereikt)
 • Gebruikte vouwwagens met een aanschafprijs van meer dan €2.000 (twaalf maanden)

Door minimaal eens in de twee jaar te kiezen voor de BOVAG Onderhoudsbeurt. Tijdens deze beurt controleren speciaal opgeleide keurmeesters uw kampeermiddel. Ze bekijken onder andere het chassis, de opbouw, gas/elektra en vocht. In tussenliggende jaren kunt u de BOVAG Onderstelbeurt laten uitvoeren, vergelijkbaar met een ‘kleine beurt’ voor de auto.

Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op