Alles over het kopen van een fiets

Een klassieke stadsfiets, de allernieuwste racefiets, een sportieve hybride fiets of een comfortabele elektrische fiets; er valt veel te kiezen als je een nieuwe fiets wil kopen. Om de keuze makkelijker te maken en vooral passend bij wat je nodig hebt, hebben we veel feiten en weetjes op een rij gezet. Zodat je goed voorbereid naar de fietsenwinkel stapt.

Welke soorten fietsen zijn er?

Er zijn veel verschillende soorten fietsen. Welke type fiets voor jou het beste is hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken. Ben je op zoek naar een makkelijke fiets voor dagelijks gebruik, een recreatieve fiets waar je op vakantie lange tochten mee kunt maken of wil je de beste sportfiets? De mogelijkheden zijn enorm uitgebreid en er is echt voor elk wat wils. We hebben bekende en wat minder bekende soorten fietsen voor jou op een rij gezet.

Terug

Dagelijks gebruik

Een stevige fiets voor de boodschappen, een praktische moederfiets, een makkelijk bestuurbare bakfiets of een vouwfiets om mee te nemen in de trein; een fiets voor dagelijks gebruik moet vooral robuust, handig en sterk zijn. Zodat je er iedere dag door weer en wind plezier van hebt. Welke soorten fietsen voor dagelijks gebruik zijn er, wat zijn de voordelen en waar moet je speciaal op letten?
Terug

Tourfiets

Fietsen waar je net iets meer mee kunt dan een gewone stadsfiets worden ook wel hybride fietsen genoemd. Een hybride fiets is een eigenlijk een kruising tussen verschillende fietssoorten. Ze worden ook wel toerfietsen genoemd omdat je er makkelijker lange afstanden mee kunt afleggen. Hybride fietsen zijn er in soorten en maten. Van net een tikje sportiever dan een stadsfiets tot net geen echte sportfiets. We hebben er een paar voor jou op een rij gezet.
Terug

Sportfietsen

Een fitnessfiets is geschikt voor lange afstanden over de weg. De banden hebben weinig profiel, dus je kunt met deze fiets niet het bos in. Fitnessfietsen zijn eigenlijk niet heel veel zwaarder of langzamer dan een echte racefiets. Je zit er wel comfortabeler en minder diep op. Op een fitnessfiets kun je makkelijk recreatieve tochten rijden, maar ook echt fanatiek sporten. De BOVAG-fietsexpert kan je uitgebreid adviseren over de mogelijkheden en laat je graag een proefrit maken. En ook na de koop kun je er terecht voor professioneel onderhoud.
Terug

Kinderfiets

Hoe kies je een goede kinderfiets? Je wilt dat jouw kind zo lang mogelijk met een fiets doet, maar ook dat de fiets veilig is. Bij een kinderfiets is vooral de maat belangrijk. Jouw kind moet goed met zijn of haar voeten bij de grond kunnen. Koop een fiets dus liever niet te veel op de groei en laat het zadel goed afstellen. Bij een BOVAG-fietsexpert helpen ze je graag met advies over de juiste maat en een proefritje. Ook kunt er in de meeste gevallen terecht voor goede tweedehands kinderfietsen met BOVAG Garantie.

Een elektrische fiets kopen

Van bijna alle soorten fietsen is ook een elektrische variant beschikbaar. Elektrische bakfietsen, elektrische moederfietsen, elektrische hybridefietsen en zelfs elektrische vouwfietsen. Wil je een elektrische fiets kopen, dan zijn het vooral de accu, de motor en de rijprogramma’s waar je op moet letten. Het gewicht en de plek van fietsaccu en -motor hebben bijvoorbeeld invloed op hoe de e-bike rijdt. De beste e-bike is de e-bike die perfect bij jouw wensen en jouw gebruik past. Bij de BOVAG-fietsexpert krijg je uitgebreid advies en kun je verschillende e-bikes uitproberen.

Lees hier alles over het kopen van een elektrische fiets.

Tips voor het kopen van een tweedehands fiets

Op een tweedehandsfiets zit vaak geen fabrieksgarantie meer. Je wilt dus zeker weten dat je geen kat in de zak koopt. De beste plek om een tweedehands fiets te kopen is dan ook de BOVAG-fietshandel.

  • 1.

    Koop je jouw tweedehands fiets bij een BOVAG-fietsenwinkel, dan kun je vanaf een aankoopprijs van € 250,- rekenen op BOVAG Garantie op aankoop en onderhoud.

  • 2.

    Maak altijd een uitgebreide proefrit op de fiets. Test niet alleen hoe de fiets trapt, maar probeer ook de remmen en de versnellingen goed uit.

  • 3.

    Heb je een zadel dat erg lekker zit en nog helemaal goed is, bewaar het dan en zet het eventueel op jouw nieuwe fiets.

  • 4.

    Ook een tweedehands fiets moet de juiste maat hebben (dat geldt zeker voor een sportfiets). Bij de BOVAG-fietsenwinkel kunnen ze je uitgebreid adviseren.

De derailleur is het onderdeel van de fiets waarmee de fietsketting van het ene kettingwiel naar het andere wordt overgezet op het moment dat de fiets schakelt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een voorderailleur en een achterderailleur. Een alternatief voor een derailleur is een versnellingsnaaf. Op een mountainbike en een racefiets zit bijna altijd een derailleur, omdat het bereik groot is, het gewicht laag en er kleine stapjes tussen de versnellingen gemaakt kunnen worden.

Een hybride fiets beschikt vaak over een naafversnelling met 7, 8 of 11 versnellingen. De naafversnelling heeft een dichte kettingkast en heeft minder onderhoud nodig dan de open derailleurschakeling. Een naafversnelling is geschikt voor woon-werkverkeer en het fietsen van langere tochten over gewone wegen zonder heuvels. Voor langere afstanden over heuvelachtig terrein is een derailleurschakeling beter geschikt.

Het woord ‘hybride’ betekent letterlijk ‘samengesteld’. Een hybride fiets is dus eigenlijk een combinatie van verschillende soorten fietsen. In tegenstelling tot een hybride auto gaat het niet om een combinatie van elektrisch rijden en zelf trappen, maar om een combinatie van sportieve elementen en karaktereigenschappen van een gewone stadsfiets. Bijvoorbeeld het lichte en de sportieve banden van een sportfiets in combinatie met een bagagedrager, een comfortabele zit en verlichting. Er zijn verschillende soorten hybride fietsen.

De termen ATB en mountainbike worden vaak door elkaar heen gebruikt. Toch is er wel een verschil tussen de twee. Zoals de naam al zegt, is een ATB (All Terrain Bike) geschikt voor alle soorten ondergrond. Dus ook voor in de stad. Op een ATB zit dan ook verlichting en vaak ook spatborden en reflectoren. Een mountainbike is een echte sportfiets waarmee alleen off road gefietst wordt.