Professioneel autowassen, goed voor je auto en het milieu

Zand, vliegen, pekel, vogelpoep, ze beschadigen de lak van je auto en maken je ruiten vuil. Belangrijk dus om je auto regelmatig goed te wassen. De beste plek om je auto te wassen is een BOVAG-autowasbedrijf. Je auto wordt er extra goed schoon van en het is nog beter voor het milieu ook.

De beste plek om je auto te wassen is de wasstraat

Je auto wassen in de wasstraat scheelt je niet alleen veel tijd, het is ook beter voor je auto. Bij een autowasbedrijf wordt water met hoge druk op de carrosserie gespoten. Hierdoor dringen de milieuvriendelijke wasmiddelen veel dieper in de poriën van de lak. Sommige programma’s gebruiken heet schuim. In combinatie met oplosmiddelen en heet water laat dit vuil, insecten, olie- en vetresten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Bovendien filteren en hergebruiken professionele autowasbedrijven het water en voeren ze vuil en slib netjes af. Als je zelf aan de slag gaat loopt het vuile water zo het riool in.

Alles over autowasprogramma’s

Hotwax, velgenreiniging, hogedrukreiniging, schuimshampoo en bodemreiniging. Allemaal begrippen die je tegenkomt in de wasstraat. Maar wat houden ze in en waarom zou je dat allemaal willen? We hebben wat feiten voor jou op een rij gezet.

Terug

Reiniging autobodem

Bodemreiniging is geen overbodige luxe. Het is een plek waar je zelf moeilijk bij kunt, maar die wel regelmatig een goede schoonmaakbeurt nodig heeft. Door de bodem goed te reinigen wordt alles mooi schoongespoeld en zal de onderkant van de auto minder snel roesten.
Terug

Wax-behandeling

Door jouw auto regelmatig een wax-behandeling te geven in de wasstraat blijft hij beter in conditie. De wax komt door verneveling in alle hoeken en gaten waar je met de hand nooit bij kunt komen. Na een hotwax-behandeling hecht vuil zich minder snel aan de lak. Een goed aangebrachte waslaag is de beste bescherming voor jouw autolak. Het werkt als het ware als een placemat. Omdat het vuil niet snel hecht, kan het ook makkelijker weer verwijderd worden.
Terug

Autovelgen schoonmaken

Steeds meer auto’s hebben dure lichtmetalen wielen. Door ze regelmatig te reinigen voorkomt je het inbranden van remstof. Zo krijg je geen vlekken op de velgen die zelfs na een wasbeurt niet meer verdwijnen. Vraag eventueel advies aan de specialisten bij een BOVAG-autowasbedrijf. Zij weten precies hoe je jouw wielen het beste kunt behandelen en helpen je graag.
Terug

Hogedrukreiniging

Wil je jouw auto schoner dan schoon? Was jouw auto dan voor met een hogedrukspuit. Dat kan bij steeds meer autowasbedrijven. Zeker in de winter of als het al wat langer geleden is dat de auto is schoongemaakt, is dit een goede optie. Daarna kan jouw auto de ‘hoofdwas’ in. Veel autowasstraten gebruiken daarvoor schuimshampoo. Hiermee wordt het vuil opgelost en geabsorbeerd. Het BOVAG-autowasbedrijf zorgt ervoor dat het vieze schuim op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Tips voor het wassen van je auto

Door je auto regelmatig te wassen houd je hem in topconditie. Maar hoe vaak is regelmatig? En waar moet je allemaal op letten in de autowasstraat? We geven je graag wat handige tips.

 • 1.

  Stel wasbeurten niet uit. In de wasstraat is het zo gebeurd. Het is een goed idee om in elk geval maandelijks een wasstraat, roll-over of wasbox te bezoeken.

 • 2.

  Ga ook in de winter regelmatig naar de wasstraat. Tasten in de zomer insecten en stof je lak aan, in de winter zijn pekel en modder de boosdoeners. Kies voor een programma met bodemreiniging.

 • 3.

  Kies in de wasstraat voor een programma met wax voor een optimale bescherming tegen UV-stralen en agressieve stoffen.

 • 4.

  Verwijder vogelpoep zo snel mogelijk van je auto. Zo voorkom je dat zuren lelijke beschadigingen in de lak achterlaten.

Autowassen, ook in de winter

Je auto wassen in de winter. Is dat verstandig? Ja zeker! In de winter heeft je autolak het zwaar te verduren met veel regen, modder en vooral pekel.
Met een aantal eenvoudige handelingen kun je je auto ook in de winter veilig laten wassen bij jouw BOVAG-autowasbedrijf.

 • Voor het wassen
 • Tijdens het wassen
 • Na het wassen
Neem voordat je naar de wasstraat gaat de volgende maatregelen: 
 
 • Spuit alle sloten in met slotspray
 • Behandel portierrubbers (ook de achterklep) met glycerine, rubberstick of spray
 • Doe hoesjes om de ruitenwissers zodat ze niet vastvriezen aan het raam


 • Laat de onderkant van de auto schoonspuiten (pekel wordt verwijderd)
 • Kies voor een wax-behandeling voor extra bescherming


 • Maak de portierranden droog
 • Controleer de ruitenwisservloeistof

De zekerheid van BOVAG


Auto door de wasstraat? Kies dan voor een BOVAG-autowasbedrijf. Het BOVAG-autowasbedrijf werkt met algemene voorwaarden, zodat je altijd weet waar je aan toe bent.

Ook weet je zeker dat je auto op een professionele en milieuvriendelijke manier wordt gereinigd. De gebruikte wasmiddelen zijn milieuvriendelijk en het waswater wordt opgevangen, gezuiverd en opnieuw gebruikt. Voor een schone auto én een schoon milieu is een BOVAG-autowasbedrijf de beste keus.

BOVAG zoekt het uit!

In deze vierde aflevering van BOVAG zoekt het uit gaat Sebastiaan Bleekemolen door de wasstraat… in zijn auto uiteraard. Heerlijk als je auto er weer als nieuw uitziet toch? Maar heb je enig idee wat er allemaal in zo’n wasstraat gebeurt? En hoe veilig is het eigenlijk?

Indien je vermoedt dat je auto schade heeft opgelopen door de autowasinstallatie, dan meld je dit uiteraard eerst aan de beheerder van de installatie. Bij meningsverschillen over de schuldvraag kun je samen met een medewerker van het autowasbedrijf het Schademeldingsformulier opstellen. Daarna kun je contact opnemen met expertisebureau's DEKRA of Experda die de melding van schade volledig voor jou uitzoekt (het expertisebureau vraagt jou een eenmalige incassomachtiging te geven om de onderzoekskosten vooraf te betalen). Na het onderzoek ontvangt je het rapport waarin zowel melding wordt gemaakt van het onderzoek als de vaststelling van de schuldvraag. Blijkt uit het rapport dat de autowasinstallatie de schade heeft veroorzaakt, dan zal het autowasbedrijf de taxatiekosten van jou overnemen en een voorstel doen voor reparatie van de schade.

Contactgegevens:
DEKRA Automotive
Postbus 1041
1810 KA Alkmaar
088-9683400
investigations.nl@dekra.com

Experda
Koningsschot 45
3905 PR Veenendaal
0318 - 51 11 55
info@experda.nl

Autowasbedrijven bestaan in diverse soorten en maten: met borstels, lappen, stilstaand of met een kettingbaanrailsysteem. Ook zijn er in Nederland steeds meer zelf-wasboxen te vinden. Voor welk bedrijf je ook kiest: bij bedrijven met het BOVAG-schild ben je gegarandeerd van veiligheid, betrouwbaarheid en een perfecte wassing.

Door je auto regelmatig goed te wassen ziet hij er niet alleen mooier uit, hij gaat ook langer mee.