Gepubliceerd op 30-4-2014

Bijna 100.000 gebruikte auto's geïmporteerd in 2013

Door relatief lage verkopen van nieuwe auto's in voorgaande jaren, die bovendien sterk beïnvloed werden door fiscaal beleid, sluit het aanbod van 'Nederlandse' tweedehands auto's niet aan bij de vraag van occasionkopers.

Vorig jaar werden 98.846 gebruikte auto's ingevoerd (bron: RDC), terwijl dat er in 2012 nog ruim 80.000 waren. De stijging valt vooral toe te schrijven aan relatief jonge auto's uit het zogenaamde B- en C-segment, waarbij modellen als de VW Polo en Golf het populairst blijken. In het eerste kwartaal van 2014 werden bijna 27.000 occasions geïmporteerd, circa 25 procent meer dan in de eerste drie maanden van vorig jaar.

Fiscaal beleid
De afgelopen jaren, met 2009 als een absoluut dieptepunt, werden ofwel heel weinig nieuwe auto's verkocht in Nederland, ofwel werd die verkoop sterk gestuurd door fiscaal beleid. Particulieren kochten bijvoorbeeld kleine -destijds wegenbelastingvrije- dieselauto's en de zakelijke rijder koos onder andere voor een hybride auto met 14 procent fiscale bijtelling. De occasionkoper van nu heeft echter weinig interesse in zulke voertuigen en dus zetten autobedrijven of bemiddelaars alle zeilen bij om elders in Europa wel de juiste occasions te vinden voor hun klanten. Voor kleine, zuinige diesels en voor de betreffende hybrides gelden veel van de financiële voordelen niet meer en moet de consument bijvoorbeeld weer gewoon MRB betalen. Veel van de origineel in Nederland geleverde nieuwe auto's van de afgelopen jaren worden bovendien weer geëxporteerd, omdat elders in Europa wel weer allerlei stimuleringsmaatregelen gelden en omdat de Nederlandse fiscus bij export een deel van de aanschafbelasting BPM terug moet betalen. De import van auto's ouder dan 25 jaar is sterk teruggelopen na een eerdere hausse toen de vrijstelling voor de wegenbelasting nog gold. Destijds werden er onder andere grote aantallen dieselauto's uit de jaren '80 geïmporteerd, waarmee in Nederland tegen hele lage kosten kon worden gereden.

Deze pagina delen