Gepubliceerd op 4-8-2014

Hagel zo groot als golfballen

Hagelschade is een van de meest voorkomende schades bij caravans en campers. Zo snel de zon gaat schijnen, zo snel kan er ook een hagelbui over trekken. Er komen ieder jaar wel berichten uit de populaire kampeerbestemming Gardameer in Noord-Italië van stevige hagelbuien waarbij de hagelstenen soms zo groot zijn als golfballen. Het resultaat: het dak van de caravan lijkt wel een poffertjespan. Gelukkig weet een BOVAG caravan-en camperbedrijf wel raad met de schade, niet alleen herstellen ze vakkundig de schade, ze handelen ook de gehele administratie met de verzekeraar af.

Slecht weer is niet de enige oorzaak van schade. Een klein deukje bij inparkeren of het aantikken van een tolpoortje overkomt de beste. Bij schade is het belangrijk om direct contact op te nemen met een expert van een BOVAG caravan- of camperbedrijf. Zij hebben alle expertise in huis om van afstand te kunnen bepalen of de gemelde beschadiging kan leiden tot gevolgschade. En of het dus wel verstandig is om met het kampeermiddel zelfstandig huiswaarts te keren. Daarbij kunnen, indien nodig, meteen de benodigde onderdelen worden besteld, voor zover die niet voorradig zijn. Het kampeerbedrijf maakt ook melding bij de verzekeraar. Die bepaalt samen met het kampeerbedrijf wat de vervolgstappen zijn. Bij thuiskomst wordt de pechvogel direct geholpen en wordt de caravan, camper of vouwwagen direct weer in topconditie gebracht, klaar voor de volgende kampeervakantie!

Voorkomen beter dan genezen

Eén soort schade is echter lastig te voorkomen: hagelschade. Omdat een caravan of camper nu eenmaal niet van massief staal gemaakt is, kan een forse hagelbui resulteren in een maanlandschap op uw dak, en met een beetje pech ook op de zijkanten. Tegenwoordig bieden veel fabrikanten af-fabriek een hagelbestendig dak aan, al dan niet als optie. Het is ook mogelijk om een hagelbestendig dak op bestaande caravans of campers te plaatsen. Er zijn bovendien diverse verzekeraars die korting op de premie verlenen wanneer het voertuig is voorzien van een hagelbestendig dak.

Specialistisch werk

Schadeherstel aan een caravan of camper vereist een compleet andere benadering dan bij een auto. Uitdeuken bestaat niet, sterker nog: het is simpelweg niet mogelijk. De opbouw van een caravan of camper bestaat uit speciale aluminium platen die verlijmd zijn en vaak in z’n geheel vervangen worden. Soms moet ook het oorspronkelijke reliëf teruggebracht worden en moet de reparateur rekening houden met isolatiematerialen. Bij kleine deukjes wordt er altijd nieuw materiaal opgebracht ter opvulling en dat wordt vervolgens onzichtbaar weggewerkt.

Schadeherstel voor caravan, campers en vouwwagens is dus een klus voor de specialist, maar sommige verzekeringsmaatschappijen hebben overkoepelende (prijs)afspraken met vaste herstelbedrijven. Dan kan het zomaar gebeuren dat de verzekeraar eist dat u uw kampeermiddel naar een autoschadebedrijf brengt. Wees dus op uw hoede bij het afsluiten van een polis. Het beste is altijd als u zelf mag bepalen waar de reparaties worden uitgevoerd en daarbij kan uw eigen caravan- en camperbedrijf u uitstekend bij van dienst zijn. In tegenstelling tot een autoschadebedrijf is uw vertrouwde adres ook in staat om, indien nodig, een caravan of camper te leen aan te bieden. Of dit kosteloos kan, hangt uiteraard weer af van de polisvoorwaarden.

Garantie

Bij BOVAG zijn 300 caravan- en camperbedrijven aangesloten. In het hele land staan specialisten klaar die raad weten met uw caravan, camper of vouwwagen. Of het nu gaat om onderhoud, reparatie, montage van accessoires of schadeherstel: de BOVAG-vakman heeft alle kennis en kunde in huis. Bovendien geven BOVAG caravan- en camperbedrijven 2 jaar garantie op alle uitgevoerde herstelwerkzaamheden.
Zoek direct een BOVAG-bedrijf bij u in de buurt

Deze pagina delen