Gepubliceerd op 16-5-2014

In april langs de grens 40 procent minder diesel verkocht

De dieselafzet langs de grens is als gevolg van de accijnsverhogingen ook in april 2014 weer verder teruggelopen. Nederlandse tankstations langs de grens met BelgiĆ« en Duitsland verkochten vorige maand liefst 40 procent minder diesel dan in april 2013.

Bij benzine bedroeg de daling 13 procent. Brancheorganisaties BETA, BOVAG en NOVE onderzochten de cijfers van 458 tankstations in het hele land.

Afzet april 2014 t.o.v. april 2013:

 

Van de 458 onderzochte tankstations zijn er 69 op maximaal 5 km van de grens gevestigd. In heel Nederland werd in april 125 miljoen liter minder benzine, diesel en LPG getankt in vergelijking met de CBS-cijfers van april 2013; een verlies dat gelijk is aan dat in maart van dit jaar.

Evaluatie
Staatssecretaris Wiebes van FinanciĆ«n heeft aangekondigd eind deze maand met zijn evaluatie van de brandstofaccijnsverhogingen te komen, waar de drie organisaties BETA, BOVAG en NOVE al sinds het begin van dit jaar op aandringen. Koos Burgman, algemeen directeur van BOVAG: “Linksom of rechtsom: we weten dat er iets ernstig mis is. In de grensstreek en in heel Nederland. De situatie bij de Duitse en Belgische pompen spreekt boekdelen. Net als onze maandelijkse meting van de terugloop van verkochte liters brandstof. Die accijnsverhogingen moeten zo spoedig mogelijk worden teruggedraaid.” Petra van Stijn, voorzitter BETA en pomphoudster in Arnhem: “De grenspompen lijden sinds 1 januari grote schade, veel arbeidsplaatsen gaan verloren, en de schatkist is slechter af. Tijd voor actie.”

Tabak
Niet alleen op brandstof, maar ook op tabak moesten de pomphouders weer inleveren in april. Tankstations aan de grens zagen hun tabaksomzet in april met 32 procent dalen ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. De shopomzet aan de grens daalde met liefst 34 procent. In heel Nederland noteerden de pomphouders een min van 14 procent bij zowel de tabaksverkoop als de shopomzet.

Deze pagina delen