Gepubliceerd op 14-2-2014

Kabinet mist kans voor open doel om accijnsverhoging terug te draaien

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft na de ministerraad aangegeven de gevolgen van de accijnsverhoging op diesel en LPG niet versneld te willen evalueren. Het kabinet mist daarmee volgens BOVAG een kans voor open doel en legt zich neer bij het missen van inkomsten en het verder duperen van ondernemers in de grensstreek.

Download hier de kernuitkomsten van het accijnsonderzoek van BOVAG over januari

BOVAG toonde afgelopen week al aan dat de accijnsverhoging de schatkist juist geld kost en vooral in de grensstreek tot ernstige problemen voor ondernemers leidt. Afgelopen januari noteerden pomphouders aan de grens een daling van 24 procent in de afzet van diesel ten opzichte van januari 2013. Landelijk bedroeg de daling 11 procent, hetgeen onder meer aantoont dat (internationale) transporteurs hun vrachtwagenchauffeurs massaal opdracht geven in het buitenland te tanken. De afzet van LPG* daalde aan de grens met 27 procent en landelijk 19 procent, terwijl ook de benzineverkoop terugliep. Parallel aan die dalingen noteerden de pomphouders ook een dikke min in de verkoop van tabak en andere artikelen. Landelijk werd er in totaal zo’n 90 miljoen liter minder brandstof afgezet en dat betekent bijna 45 miljoen minder accijnsinkomsten dan in januari 2013, terwijl het kabinet juist een plus had begroot.

Om tafel
BOVAG wil snel om tafel met staatssecretaris Wiebes en de ambtenaren van het ministerie van Financiën om de cijfers te bespreken. Algemeen directeur Koos Burgman van BOVAG: “We hebben hiervoor gewaarschuwd en de resultaten over januari tonen klip en klaar aan dat de begrote extra inkomsten bij lange na niet gehaald worden. BOVAG heeft de resultaten van tankstations in elk geval nauwkeurig in beeld en die delen we graag met de nieuwe staatssecretaris, liever vandaag dan morgen. We kunnen niet langer lijdzaam toekijken hoe hardwerkende ondernemers door overheidsmaatregelen naar de knoppen worden geholpen, maar het kabinet heeft daar blijkbaar geen boodschap aan. Laat de schatkistbeheerder het tegendeel maar eens bewijzen, de cijfers over januari en de alarmerende signalen van ondernemers en transporteurs zeggen wat ons betreft genoeg.”

* : totaal volume LPG-afzet in Nederland in januari 2014: 37,4 miljoen liter. Totaal volume dieselafzet: 533,4 miljoen liter, benzine 420,8 miljoen liter.

Deze pagina delen