Gepubliceerd op 7-11-2014

[video] BOVAG-verhuurbedrijf mag om kopie ID vragen

geplaatst door BOVAG op

In de richtlijnen van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) is sinds januari 2011 specifiek vastgelegd dat BOVAG-verhuurbedrijven klanten om een kopie van het identiteitsbewijs mogen vragen. Het Burgerservicenummer (BSN) en de pasfoto worden daarbij afgeschermd. Indien de (digitale) kopie wordt opgeslagen, dan dient deze na het retourneren van het voertuig weer te worden gewist of vernietigd.

Onderstaand geeft minister Plasterk een reactie op zijn onvolledige uitspraken in het TV-programma TROS Radar van maandag 3 november 2014, waarin hij beweerde dat autoverhuubedrijven ├╝berhaupt niet om een kopie van het identiteitsbewijs mogen vragen:

Een autoverhuurder moet logischerwijs aan de hand van het rijbewijs kunnen bepalen of de huurder ook daadwerkelijk rijbevoegd is. De BOVAG-verhuurbedrijven maken tevens gebruik van het ELENA-waarschuwingssysteem ter bestrijding van (voertuig)criminialiteit en dat doen zij in nauwe samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Omdat bij autoverhuurders een verhoogd risico op diefstal c.q. verduistering geldt, heeft het CBP in januari 2011 na zorgvuldige toetsing toegestaan dat de BOVAG-bedrijven die gebruik maken van ELENA mogen vragen om een identiteitsbewijs en daar een kopie van mogen maken. BSN en pasfoto dienen daarbij te worden afgeschermd. Een en ander is vastgelegd in de 'richtsnoeren' van het CBP.
 

Deze pagina delen