BOVAG breidt convenant met Belastingdienst inzake bijtelling voor autobedrijven uit

 

 

 

 

 

BOVAG heeft op vrijdag 13 december het convenant met de Belastingdienst inzake de bijtelling van de auto uitgebreid naar het merkonafhankelijke autobedrijf. Het convenant geeft het autobedrijf eerder duidelijkheid, het voorkomt verrassingen achteraf én het verlaagt de controledruk.

Ondernemers zijn sinds 2006 zelf verantwoordelijk voor het berekenen en heffen van de bijtelling voor privégebruik van de auto. Bij autobedrijven is dat extra ingewikkeld, omdat er door directeuren en medewerkers soms in de meest uiteenlopende auto’s wordt gereden. Wie dat, bewust of onbedoeld, niet secuur vastlegt, kan geconfronteerd worden met naheffingen, bijvoorbeeld omdat de Belastingdienst uit mag gaan van de allerduurste auto uit de voorraad en bovendien de afgelopen vijf jaar mag corrigeren. Wanneer de ondernemer een verwijt valt te maken kan naast deze naheffing ook nog een boete worden opgelegd. Het gaat dan al snel om grote bedragen. Om die reden heeft BOVAG BARS (BOVAG Auto Registratie Systeem) ontwikkeld.

BOVAG BARS is een handig systeem dat autobedrijven helpt om op een zeer eenvoudige wijze bij te houden wie wanneer in welke auto rijdt. BOVAG heeft met de Belastingdienst afgesproken dat naast dealers nu ook onafhankelijk autobedrijven dit systeem mogen gebruiken. Dit schept een dusdanig vertrouwen bij de Belastingdienst dat die een stap terug doet in de controle van onafhankelijke autobedrijven op dit onderwerp. Voordeel voor de Belastingdienst is dat zij minder hoeven te controleren en de mankracht elders in kunnen zetten. Voordeel van de deelnemende leden is dat zij weten dat zij het goed doen en dat de Belastingdienst bij hen dus op een andere manier kan controleren.

V.l.n.r.: M.A.G. Schwarz, mr. J.G.M. Gerats(Belastingdienst) en mr. T. Fledderus (voorzitter BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven)

Deze pagina delen