Consument vindt keurmerk cruciaal voor keuze autobedrijf

Online klantenbeoordelingen in opkomst als doorslaggevende factor

Hoewel online klantenreviews inmiddels door 61 procent van de consumenten als (zeer) belangrijk worden ervaren, blijkt ook het aloude BOVAG-merk aan de digitale dan wel fysieke gevel van het autobedrijf cruciaal. 80 procent van de consumenten die van plan zijn een auto te kopen vindt het (zeer) belangrijk dat een autobedrijf een keurmerk draagt.

Uit onderzoek van Multiscope in opdracht van BOVAG onder 400 personen blijkt transparantie over afleverkosten met 86 procent het allerbelangrijkst bij de voorgenomen aanschaf van een auto. Op korte afstand gevolgd door een betrouwbare uitstraling (85 procent) en servicegerichtheid (84 procent). Op de vraag of men bij aanschaf van een auto let op het BOVAG-lidmaatschap, zegt eveneens 84 procent volmondig ‘ja’. Theo Fledderus, voorzitter van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven, ziet in de onderzoeksresultaten een heldere leidraad voor de 3.300 aangesloten ondernemers: “Wees zo transparant mogelijk in de presentatie van je occasionaanbod, laat duidelijk zien dat je BOVAG-lid bent en dat de BOVAG Garantie van toepassing is. Als je dit kunt combineren met de publicatie van een groot aantal positieve klantervaringen, heb je zo ongeveer de ideale mix voor succes te pakken. Pakweg vijf jaar geleden had nog niemand gehoord van online reviews, maar inmiddels blijkt het een marketingtool van formaat.”

Occasionportals
Transparantie en betrouwbaarheid is volgens autokopers het belangrijkst bij de keuze voor een autobedrijf en daarom werkt BOVAG samen met occasionportals aan afspraken waarmee een gelijk speelveld voor alle aanbieders wordt gecreƫerd. De consument dient een heldere afweging te kunnen maken tussen de vele occasionaanbieders en daarvoor is het van belang dat het online aanbod op de portals transparant is, onder andere middels een duidelijke weergave van eventuele afleverkosten bij een gebruikte auto en of er al dan niet garantie wordt geboden. In de nieuwe TV-campagne van BOVAG per 7 oktober spelen de factoren betrouwbaarheid, transparantie en garantie eveneens een prominente rol.

De onderzoeksresultaten van Multiscope april 2013 kunt u hier downloaden.

Deze pagina delen