E-One, Mobypark en DSM finalisten Automotive Innovation Award

De vernieuwende elektrische mobiliteitsmogelijkheden van E-One, het parkeerplaats-deelsysteem MobyPark en de hittebestendige kunststof Stanyl Diablo van DSM zijn de drie innovaties die door zijn naar de finale van de Automotive Innovation Award 2015. Op 20 januari 2015 maakt de jury de winnaar bekend.

De E-One – een overdekte, eenpersoons elektrisch aangedreven kruising tussen een ligfiets en een auto – werd verkozen tot finalist wegens het vernieuwende concept, de hoge kwaliteit van de engineering en het verfrissende perspectief dat de E-One biedt in het huidige mobiliteitslandschap. Met name in het licht van ontwikkelingen als de opkomst van smart cities en de verdere verduurzaming van onze economie is de E-One een veelbelovend concept voor de toekomst, aldus het juryrapport.

MobyPark – een online systeem dat het mogelijk maakt tijdelijk ongebruikte parkeerplaatsen te verhuren - kwam op de shortlist van de Automotive Innovation Award omdat het systeem naadloos aansluit bij de ‘sharing economy’ die steeds belangrijker wordt. Volgens het juryrapport blaast MobyPark ‘leven in dood kapitaal’ en biedt de innovatie ‘gemak en handelingsperspectief aan de consument in een businessmodel dat specifiek is toegesneden op de Nederlands markt’.

DSM - is door naar de finale omdat de jury overtuigd is geraakt dat Stanyl Diablo serieuze toepassingen van lichtgewicht kunststoffen in motoren mogelijk maakt. Daarnaast maakt het juryrapport melding van een ‘reeds jarenlange structurele innovatieve bijdrage door DSM aan de automotive industrie, welke een nominatie eens te meer rechtvaardigt.’

Lastige keuze
Uit een totaal van ruim 40 inzendingen koos de jury al eerder 8 genomineerden. Volgens juryvoorzitter Leo Kusters, Managing Director Mobiliteit bij TNO, was het maken van een keuze hieruit erg lastig. Kusters: “Eigenlijk was de longlist al van heel hoge kwaliteit en we willen de afvallers dan ook absoluut aanmoedigen hun initiatief verder te ontwikkelen. Deze innovaties staan niet op zich, dit zijn de echte voortrekkers in de verschillende sectoren van de Nederlandse mobiliteitssector.”

Tot de afvallers behoren Pal-V - een combinatie van een gyrocopter en een carver – (jury: ‘een concept dat indruk maakt door zijn ‘radicale vernieuwing en de voortgang van het project’), de ‘modulaire auto’ EM-03, ontwikkeld door studenten van de TU/ecomotive (jury: ‘nog in een zeer conceptueel stadium, maar getuigend van een bewonderenswaardige visie op een auto van wieg tot graf’) en het ‘groene tankstation’ GreenPlanet (jury: ‘de combinatie van een uiterst klantgericht concept en sterk doorgevoerde duurzaamheidsgedachte geeft tanken een nieuwe dimensie’). Ook de Business Intelligence oplossing VueForge™ van Altran (jury: ‘Een serieuze bijdrage aan een onomkeerbare trend van Big Data Analytics’) en de Lockr Voertuigpas van Make4all (jury: ‘deze oplossing om makkelijk en veilig gevalideerde actuele en complete voertuiginformatie op te slaan maakt indruk door haar transparantie en het consumentenperspectief’) haalden de eindstreep net niet.

De jury kijkt uit naar de pitches en de award-uitreiking op 20 januari.

Voor meer informatie: www.automotiveinnovationaward.nl

Fotobijschrift: De teams achter de finaleconcepten van de eerste Automotive Innovation Award ontvingen uit handen van Klaas-Willem van Ommen, directeur van de Stichting AIA het officiƫle finalebewijs.

  

Deze pagina delen