Gepubliceerd op 18-3-2014

Volvo-importeur wint RODI 2013

In het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van BOVAG Autodealers is de Nederlandse Volvo-importeur als beste gewaardeerd door de eigen dealers. Met een rapportcijfer van 8,7 noteerde Volvo over 2013 niet alleen een plus van 0,7 ten opzichte van 2012, maar stak de organisatie tevens met kop en schouders boven alle andere importeurs uit. Voorzitter Eric Tak van BOVAG Autodealers reikte vandaag tijdens het BOVAG Dealercongres de RODI Award 2013 uit.

Nummer twee is de Audi-importeur met een 7,6, nipt gevolgd door Volkswagen, dat een 7,5 als rapportcijfer scoorde. De importeur van Mitsubishi, ongetwijfeld geholpen door de prachtige verkoopcijfers van het model Outlander, maakte afgelopen jaar de grootste sprong in waardering, van 5,7 in 2012 naar 7,2 in 2013. De Opel-dealers waardeerden met een 6,9 hun importeur afgelopen jaar ook fors hoger dan het jaar ervoor (6,0). Nissan sluit inmiddels traditiegetrouw de rij, met een 4,2 als waardering, terwijl Fiat van de eigen dealers een 4,3 krijgt voorgeschoteld en op de voorlaatste plek staat.

Verbeterpunten
BOVAG Autodealers voerde RODI voor de 27e keer uit, met als doel verbeterpunten in de relatie tussen dealers en importeurs inzichtelijk en bespreekbaar te maken. Het algemene waarderingscijfer van dealers voor hun eigen importeur kwam in 2013 uit op een 6,3 en dat is marginaal hoger dan in 2012. Dealers bleken gemiddeld - net als in voorgaande jaren - het meest tevreden over ‘de staat van nieuwe auto’s bij aflevering’ (rapportcijfer 7,7), terwijl de bestelprocedure van nieuwe auto’s met een waardering van 6,9 op de tweede plek staat. Als derde is ‘de kwaliteit van technische opleidingen en trainingen’ gerangschikt. De kosten van diezelfde technische (en van commerciĆ«le) trainingen is voor de meeste dealers direct wel het grootste pijnpunt, met een magere 4,5 als cijfer. Daarnaast vormen de zogenaamde ‘standards’ voor sales en aftersales een groot probleem, aangezien vrijwel alle dealers aangeven dat deze afgelopen jaar gelijk zijn gebleven of zelfs verzwaard. BOVAG pleit er juist voor dat importeurs, vooral in deze moeilijke financiĆ«le tijden, hun dealers bijstaan en primair aandacht hebben voor het verkopen en onderhouden van auto’s in plaats van het voldoen aan allerlei interne regels.

Het volledige rapport RODI Personenauto's 2013 kunt u hier downloaden

Deze pagina delen