Autoband op juiste spanning

Autorijden met je banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger en beter voor het milieu. De juiste spanning zorgt voor meer grip (kortere remweg en kleinere kans op slip), minder brandstofverbruik en minder slijtage van de band. Dat levert automobilisten al snel 100 euro per jaar op. Toch rijdt zo’n 60 procent van de Nederlanders rond met te slap opgepompte banden.

Check elke twee maanden


De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn. Autobanden lopen langzaam leeg, ook als er weinig gereden wordt. Per jaar verliest een auto zo’n 700 gram rubber aan slijtage.
 

Simpele bijdrage aan schoner Nederland

Door op goed opgepompte banden te rijden kun je geld besparen én zorg je voor minder CO2-uitstoot.

  • Geld besparen
  • Minder CO2-uitstoot
Een auto die op goed opgepompte banden rijdt, heeft minder energie nodig om op snelheid te komen. Een zachte band heeft een hogere rolweerstand en daardoor is je brandstofverbruik hoger dan nodig. Door regelmatig je banden op te pompen kun je ieder jaar tot wel 100 euro besparen.

Als alle auto’s met de juiste bandenspanning zouden rondrijden, zouden we zo’n 0,4 megaton CO2 per jaar aan uitstoot besparen. Dat is net zo veel als ongeveer twee keer de uitstoot van de huishoudens van de gemeente Delft in een jaar.


Laagdrempelig

BOVAG adviseert en stimuleert BOVAG-bedrijven om bandenspanningscontrole standaard in de werkzaamheden op te nemen, wat de meeste van leden ook al doen. Daarnaast probeert BOVAG via de duizenden aangesloten bedrijven in het hele land voor de consument zo laagdrempelig mogelijk te maken om zelf regelmatig de banden op te pompen.

Campagne

BOVAG is deelnemer aan de campagne ‘Geef je banden lucht’ om automobilisten te wijzen op de voordelen van een vers opgepompte band. Ook op www.geefjebandenlucht.nl is deze informatie te vinden. Meer informatie over bandenspanning en de voordelen van het rijden op de best beschikbare band staat op www.kiesdebesteband.nl.

Iedereen doet wat

Als onderdeel van de campagne Iedereen doet WAT starten rijksoverheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties een samenwerking om de consument te helpen duurzame stappen te zetten. Ook BOVAG is partner geworden van de campagne Iedereen doet WAT en gaat helpen om Nederlanders precies dát duurzame steuntje in de rug te geven. Zo gaan Nederlanders, bedrijven, maatschappelijke organisaties en de overheid samen WAT doen voor het klimaat. Wil jij ook WAT doen? Kijk dan op iedereendoetwat.nl.