vooruitgang
Verkopers van een levensstijl
Crooze in de Fenixloods in het Rotterdamse Katendrecht is niet zomaar een fietsenwinkel. Het is een winkel waar Jaap de Jong en Gilbert Gerbrands mobiliteitsoplossingen verkopen. Hier ontspruit een community voor liefhebbers van elektrische vervoermiddelen in en om de stad. Jaap de Jong vertelt over e-mobility, innovatie en duurzaamheid.
“Toen we begin 2015 op de BOVAG Fietsbranchedag waren, vielen we een beetje buiten de boot. We waren net open en het werd al snel duidelijk dat we geen traditioneel fietsbedrijf zijn. Wij verkopen namelijk geen fietsen, maar een mobiliteitsoplossing. En dat is een hele andere insteek. Wij richten ons op klanten die zich zelfstandig en snel in de stad willen verplaatsen op een gezonde en duurzame manier. Alle vervoermiddelen die wij hier verkopen, zijn dan ook elektrisch aangedreven. Voor nu zijn dat vooral e-bikes en sinds kort ook een elektrisch aangedreven step. Maar er zouden na verloop van tijd ook andere vervoermiddelen bij kunnen komen. De term e-mobility store past ons denk ik het beste.”
“Met Crooze proberen we onszelf te onderscheiden op meerdere fronten. Zo brengen we verandering in het oubollige imago rondom e-bikes door er een stijlvolle en verfrissende levensstijl aan te koppelen. Door een hoek in te richten met een e-bike van Spiked Cycles bijvoorbeeld, in combinatie met een regenjas van Ilse Jacobsen. En zo verkopen we ook bierdragers van het Nederlandse designlabel Kazmok - gemaakt van oude transportbanden. De bierdrager zit bevestigd aan de e-bike met daarin Rotterdams gebrouwen biertjes. We verkopen geen producten. Wij verkopen een levensstijl waarmee onze klanten zich kunnen identificeren.”
Oplaadpunten op straat
“In onze beleving is het verplaatsen in en om de stad via elektrische vervoermiddelen de meest duurzame en gezonde manier. Vooral met het oog op de toekomst. Over niet al te lange tijd zullen bijvoorbeeld ook elektrische oplaadpunten voor fietsen het straatbeeld sieren en die worden aangedreven door zonne-energie. De TU Delft is daar bijvoorbeeld al mee bezig. De e-bike is bij aanschaf misschien een investering, maar in gebruik is het één van de meest voordelige manieren om je te verplaatsen van A naar B. En al helemaal wanneer we elektriciteit gewoon uit de natuur kunnen halen. Wij houden de innovaties nauwlettend in de gaten en proberen daar zo snel mogelijk op in te spelen. Zo verkopen we nu al e-bikes met bluetooth fietssloten of met een simkaart erin, zodat je je fiets via je smartphone met wifi kunt volgen.”
Wereld rondom fietsen
“Over de toekomst van de fietsbranche kan ik eigenlijk heel eerlijk zijn: als je de fiets op een traditionele wijze blijft verkopen, dan verlies je het van het internet. Regelmatig zien we klanten binnen komen die direct op hun smartphone de prijzen vergelijken. Maar op het moment dat je er een wereld omheen bouwt, bied je iets unieks aan dat niet te vergelijken valt. Wij trekken onze klanten naar de winkel toe door accessoires aan te bieden die perfect passen bij de beleving die wij neerzetten. Maar ook met een comfortabele koffiehoek en door evenementen te organiseren. Zo hebben we één keer in de maand een infotainment-avond waar we iedereen onder het genot van een hapje en een drankje bijpraten over de nieuwste ontwikkelingen in e-mobility. We bouwen echt aan een community met gelijkgestemden. En die moet je onderhouden en uitbouwen. Onderscheid maak je door het totaalplaatje aan te bieden. De wereld rondom fietsen bestaat uit veel meer dan alleen de fiets. Het gaat over een manier van leven.”