vakmanschap

Zonder emissie onder de grond

Frank Daams (49), eigenaar van FD4x4 Centre in Bergeijk, is een globetrotter. Als hij niet met zijn vrouw Tineke in Zweden verkeert om hun sledehonden over oneindige sneeuwvlakten te jagen, zit hij  wel ergens in Canada, Mongolië of Australië om zijn E-Cruiser te verkopen: een 100% elektrische Toyota Land Cruiser voor de ondergrondse mijnbouw. 

“Ik ben er zo trots op dat het is gelukt die E-Cruiser te produceren. Het was een waanzinnige uitdaging. Maar ik zeg nooit ‘nee’ tegen een klant die ons vraagt iets bijzonders te bedenken. Moet er een Land Rover of Land Cruiser worden omgebouwd of uitgebouwd, voor welk doel dan ook, dan fiksen wij dat. Onze specialiteit is de ondergrondse mijnbouw. Kijk, dit is een Land Cruiser, waarop we een cabine hebben geplaatst met daarin een speciale stoel en remote control unit. Vanuit die cabine moet een operator straks op 300 meter afstand zo’n reusachtige boormachine bedienen. Uitgedacht door onze special project manager, mijn broer Toine, en onze 3D-tekenaar Wim. Voor de ondergrondse mijnbouw ontwikkelden wij Land Cruisers met speciale brandblussystemen, rolkooien en heavy duty remmen. Ze moeten 22 uur per dag groepen mensen en zware gereedschappen naar beneden en boven brengen. Dat gaat via een steil kurkentrekkerpad, soms  tot 2.500 meter diep. Fiksen we allemaal. Maar toen vroeg Tara Mines, een Ierse zinkmijn, vorig jaar of de emissie 75 procent omlaag kon. Dat moest vanwege aangescherpte Europese normen en een strengere Arbowet ter bescherming van ondergronds mijnpersoneel.”

Een zegen
“Kennis die je zelf niet in huis hebt, koop je in. Het liefst bij de beste ter wereld. Wij stapten naar een Duitse Original Equipment Manufacturer, die voor Volkswagen onderdelen voor hybride motoren heeft gebouwd. Zij kwamen met een ‘zero emissie’-idee en ontwikkelden de Electric Control Unit (ECU), waarmee de volledig elektrische motor van onze E-Cruiser nu wordt aangestuurd. Daalt de auto in de mijn af, dan wordt er bij het remmen een enorme hoeveelheid elektriciteit opgewekt. Onze E-Cruiser maakt geen herrie, vervuilt de lucht niet en produceert veel minder warmte dan zijn dieselbroertjes. Een zegen voor de ondergrondse mijnwerkers! Ons prototype gaat deze maand, precies een jaar na de vraag van Tara Mines, ondergronds in Ierland. Intussen reisde ik naar Canada, Mongolië en Australië, omdat ook de mijneigenaren daar reuze geïnteresseerd zijn in onze E-Cruiser. Weet je wat ik zo leuk vind? Ik leg de meeste internationale contacten via social media. LinkedIn is voor mij een goudmijntje! Bij mijn LinkedIn profiel staat een goed verhaal over onze ‘zero emission solution’; heeft me heel veel uitnodigingen en opdrachten opgeleverd.  

Bergeijkse productie
Met onze specialisatie in auto’s voor ondergrondse mijnen boorden wij big business aan. FD 4x4 Centre is uniek in Europa. Onder de naam Tembo 4x4 produceren wij ook een eigen lijn aan opbouwaccessoires voor Land Rovers en Land Cruisers. Ze zijn gemerkt met een wit olifantje, want Tembo is Swahili voor olifant. Wij verkopen die accessoires nu over de gehele wereld. We laten alles hier in Bergeijk vervaardigen. Sociaal is dat mooi. Want onze lokale metaalbedrijven kregen, net als wij, flinke klappen tijdens de crisis.
Ik kwam in 1999 als werknemer in de zaak, na een loopbaan als vliegtuigmonteur, internationaal chauffeur en logistiek planner. In 2014 resulteerde de crisis in ons faillissement. Ik besloot de spullen uit het faillissement op te kopen en door te starten.  Vooralsnog pakt dat goed uit!”

FD 4x4 Centre

Hoek 54
5571 GK BERGEIJK

0497-760030

www.fd4x4centre.nl

Producten & diensten

Kopen Onderhoud en reparatie BOVAG-lid

Voertuigen

Deze pagina delen