vooruitgang

Zitten, relaxen en tanken

Loogman Tanken & Wassen in Aalsmeer is het grootste, onafhankelijke pompstation van Nederland. Met de Comfort Lane heeft directeur Ger Loogman (56) iets revolutionairs bedacht: tanken op de lopende band. De automobilist blijft zitten, krijgt geen vieze handen en kan snel weer door. Een wereldprimeur.  

“Als jong jochie zat ik vaak aan de keukentafel van ons huis aan de Oosteinderweg in Aalsmeer. Vanaf die plek had ik altijd zicht op de twee pompen van ons tankstation. Ome Piet stond aan de pomp. Ik vond het prachtig om naar hem te kijken. Een liter super kostte 48 cent, een liter normaal 45 cent. De prijzen waren geschilderd op een groot bord. Hooguit twee keer per jaar moesten de literprijzen worden aangepast. De geschiedenis van de Loogman Groep begint in 1959, toen mijn ouders petroleum, stookolie en gasflessen gingen verkopen. Mijn vader zocht de klanten op, mijn moeder deed de administratie. Op de keukentafel lagen twee dingen: de telefoon en een dik boek met daarin de gegevens van alle klanten. 

Wasstraat als extra dienstverlening
In 1965 opende mijn vader een tankstation. Ik ben opgegroeid met de lucht van benzine. Op woensdagmiddag ging ik vaak met een chauffeur mee benzine halen. Als jochie van twaalf hielp ik al mee, op mijn zeventiende kwam ik op de loonlijst te staan. Even heb ik overwogen naar de heao te gaan maar ik wilde met mijn handen werken. In 1983 bedacht ik de wasstraat, als extra dienstverlening voor onze klanten. Ik houd van auto’s en spelen met water, simpel zat. Inmiddels telt de Loogman Groep acht wasstraten. De markt voor tankstations is krimpende. Waarom? Er wordt minder getankt dan vroeger en elke nieuwe auto die op de markt komt, is zuiniger dan de vorige. En dan heb ik het nog niet eens over de elektrische auto. Benzine zal niet helemaal verdwijnen: in 2035 rijdt 70 procent van de auto’s nog steeds op fossiele brandstoffen.  

Patent
Het idee voor de Comfort Lane zit al twintig jaar in mijn hoofd, nooit viel het kwartje. Tot nu. Just sit back & relax, zo luidt de slogan van de Comfort Lane. Je komt aanrijden, draait het raampje omlaag en betaalt met je bankpas of Loogman Tankpas. Vervolgens komt er een pompbediende die gaat aftanken, terwijl de auto zich op een lopende band voortbeweegt. Dit alles duurt hooguit anderhalve minuut. Als de tank vol is, kan de klant gelijk wegrijden. In juli zijn we opengegaan. Bediende tankstations zijn er nauwelijks meer, terwijl ik merk dat met name ouderen en vrouwen willen betalen voor extra service.  Omdat de Comfort Lane een wereldprimeur is, heb ik een patent aangevraagd. De belangstelling is groot, ik heb zelfs al mensen uit Duitsland, Zwitserland en Rusland op bezoek gehad. Het zou prachtig zijn als ik het idee wereldwijd kan verkopen. Vergeet niet dat de benzinebranche al 35 jaar op slot zit: een vernieuwing zoals de Comfort Lane trekt al snel de aandacht. Ik wil onderscheidend zijn. Eenheidsworsten zijn er al genoeg. Inspiratie doe ik altijd en overal op. Bij de slager om de hoek, bij collega’s in het buitenland. We hebben een enorme groei doorgemaakt. In 2002 had ik 35 werknemers, tegenwoordig heb ik 280 mensen in dienst. Toch sta ik nog regelmatig een paar uur in de wasstraat. Die feeling met het personeel én de klant is enorm belangrijk.’’

Loogman Tanken en Wassen B.V.

Aalsmeerderweg 497
1432 ED AALSMEER

020-6456461

www.loogman.nl

Producten & diensten

Wassen en poetsen BOVAG-lid

Voertuigen

Deze pagina delen