vooruitgang

De eerste met waterstof

Als eerste tankstation van Nederland gaat het Shell-tankstation van Jan Paul Kerkhof (50) aan de Binckhorstlaan in Den Haag vanaf het tweede kwartaal 2017 waterstof aanbieden. “Het gaat om een behoorlijke investering, maar iemand moet de eerste zijn met een waterstofinstallatie, toch? Waterstofauto’s hebben de toekomst, daar ben ik van overtuigd.”

“Mijn opa was in 1928 de oprichter van Shell B. Kerkhof & Zn. aan het Slachthuisplein in Den Haag, toen nog een kolen- en oliehandel. In 1966, het jaar dat ik geboren ben, verhuisde het bedrijf naar de Binckhorstlaan. Mijn eerste herinnering aan het tankstation gaat terug naar 1973, tijdens de eerste oliecrisis. Benzine ging op de bon. Tijdens een autoloze zondag kon je ongestoord rolschaatsen op de weg. Als tiener had ik een bijbaantje bij mij vader, op de zaterdagen. Ik hielp klanten met het sjouwen van grote zakken haardhout. We waren immers een brandstoffenhandel, daar hoorde de verkoop van hout ook bij. Op drukke dagen verkochten we soms een paar honderd zakken.”

Vrijheid
“Als kind ben ik nooit bewust bezig geweest met de gedachte om de zaak over te nemen. Ik ging naar school en ben vervolgens begonnen aan een studie economie in Rotterdam. Ook werd ik opgeroepen voor militaire dienst. Op mijn dertigste ben ik toch eigenaar van dit tankstation geworden. Het bedrijf heet nog steeds Shell B. Kerkhof & Zn., daar ga ik niks aan veranderen. Naast een tankstation, een winkel en een wasstraat aan de Binckhorstlaan heb ik nog twee wasstraten: een in Rijswijk en een aan de andere kant van Den Haag. Ik heb momenteel 25 mensen in vaste dienst. Ik begin elke ochtend om 5 uur, zeven dagen per week. In het weekeinde werk ik maar een paar uurtjes, hoor. Ik vind het prettig om zo vroeg te beginnen. Overdag kan ik doen wat ik wil, ik heb genoeg nevenfuncties. Als ondernemer ervaar ik in elk geval veel vrijheid.”

Waterstof
“Ik ben bezig met het nadenken over en het aanbieden van alternatieve brandstoffen. Sinds april verkoop ik groengas. Klanten vragen er om, bovendien levert het een bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van CO2. Vanaf het tweede kwartaal in 2017 kunnen automobilisten hier waterstof tanken. Dat is hetzelfde als elektrisch rijden, alleen heeft een waterstofauto geen 300 kilo aan accu’s nodig: een brandstofcel is genoeg. Een waterstofinstallatie kost tussen de 1,3 en 1,5 miljoen euro, maar ik ga het gewoon doen. Ik ga samenwerken met Stedin, die te kampen heeft met een overschot aan groene stroom. Op dit moment rijden er tussen de 50 en 100 waterstofauto’s door Nederland. In Den Haag weet ik dat het Ministerie van Infrastructuur en Milieu over vier auto’s beschikt. Er zijn momenteel twee plekken in Nederland waar je waterstof kunt tanken, maar er is nog geen tankstation dat het aanbiedt. Ik wil het kip en het ei verhaal doorbreken. Zelf heb ik ook een auto op waterstof besteld: een Hyundai. Ik vind dat ik het goede voorbeeld moet geven. De rest volgt vanzelf. Hoop ik.”

B. Kerkhof & Zn. B.V.

Binckhorstlaan 100
2516 BE 's-Gravenhage

070-3473504

www.kerkhof.com

Producten & diensten

Tanken Wassen en poetsen

Voertuigen

Deze pagina delen