vooruitgang

Van trapbakfiets naar aanhangwagen

Helmstadt BV, het familiebedrijf van Louis en Michael Mica, importeert GOVECS elektrische scooters. Maar dat is slechts een klein deel van de handel van deze ras-Amsterdammers. Helmstadt BV keeps everything running, is het credo van vader en zoon Mica. Naast scooters gaat het ook om duizenden fietsen, machines en voertuigen. “Onze core business bestaat uit onderhoudscontracten.” 

Louis: “Wij zijn ‘Hofleverancier bij koninklijke beschikking’. Mike en ik zijn daar erg trots op. Ons familiebedrijf – mijn vrouw Riet bestiert de boekhoudafdeling – bestaat inmiddels 122 jaar. We zitten nu in Amsterdam Zuid-Oost, maar het bedrijf begon in 1894 in de Amsterdamse Jodenbuurt. Meneer J. Helmstadt verhuurde en repareerde trapbak- en transportfietsen. Voor loodgieters, slagers, groenteboeren. Zijn zoon, Samuel Levi Helmstadt, nam de zaak over. Maar in 1942 moest hij onderduiken. Na de oorlog keerden Samuel Levi en zijn zus terug in het bedrijf, als enigen van de familie die de oorlog hadden overleefd.”

Op één paard
“Meneer Helmstadt werkte tot zijn zeventigste bij ons. Hij had geen kinderen, daarom leidde hij mij op tot zijn opvolger. Hij leerde mij: ‘Binnen het bedrijf zijn we allemaal evenveel waard. De klant is onze directeur, die voert de boventoon en stuurt je aan.’ Hij deed zaken als een echte Jodenman. Scherp onderhandelen, maar bij aanbestedingen nooit te laag inschrijven. Meneer Helmstadt wedde nooit op één paard. ‘Zorg ervoor dat je je handel breed houdt. Valt één poot weg, dan heb je altijd nog poten over om op te blijven staan.’ En dus doen we alles wat onze klanten van ons vragen.  Voor Unilever bouwden we 1.700 ijsventwagens. Voor Waternet doorslijpmachines met scootermotortjes eraan, voor het doorsnijden van betonnen buizen. Wij voorzagen Gazelle Apollo bakbrommers van elektrische aandrijving. Werken met elektronica werd onze specialiteit.” 
“Mike kwam 23 jaar geleden in de zaak. Hij besloot dat we van de stad naar Zuid-Oost moesten. Nu hebben we ook de ruimte om aanhangwagens te onderhouden, een nieuwe poot aan onze business.”

Onderhoudscontracten
Michael: “Nog steeds doen wij hoofdzakelijk business to government en business tot business. Onderhoudscontracten vormen onze core business. Daarmee bind je je klanten. Onderhoudscontracten met de overheid en grote bedrijven bieden je een stabiele basis. We krijgen hier dagelijks politie over de vloer, omdat we tweeduizend politiefietsen en -scooters onderhouden. De agenten kunnen hier nu ook meteen terecht voor speciale kleding en materialen, tot aan handboeien toe. Over spreiden van de business gesproken: ons personeel is voortdurend onderweg. We onderhouden zo’n 750 scooters van PostNL. Doen we bij de postbezorgers aan huis.  Preventief onderhoud garandeert onze klanten continue mobiliteit en voorkomt dure correctieve reparaties.”

Slapende voertuigen
Michael: “Inmiddels onderhouden we ruim 250 aanhangwagens. En van het een komt het ander. Nu onze klanten weten van de Arbowetverplichtingen, krijgen wij het verzoek complete wagen- en machineparken te inventariseren en optimaliseren. Wij lokaliseren slapende voertuigen, die niet meer worden gebruikt en adviseren onze klanten deze van de hand te doen. Het is zinloos die te blijven onderhouden. Ook melden wij bijzondere slijtages, die we binnen ons onderhoudsprogramma tegenkomen. Zo adviseerden wij onze klanten op Schiphol andere banden te gaan gebruiken, vanwege het grove, scherpe asfalt op de Air Side. Wij onderhouden zo’n honderd aanhangers voor Waternet en werden geconfronteerd met ongebruikelijke bodemschade, kapotte neuswielen, continu afgebroken remkabels. We ontdekten dat in het binnenstedelijk gebied, waar Waternet werkt, verkeersdrempels hadden plaatsgemaakt voor verkeersbulten. Daar rijdt een lage aanhangwagen met de wielen omheen, maar de onderkant gaat aan gort. En dus hebben we die aanhangwagens verhoogd.”

Helmstadt B.V.

Keienbergweg 54
1101 GC Amsterdam

020-6737470

www.helmstadt.nl

Producten & diensten

Kopen Onderhoud en reparatie Huren

Voertuigen

Deze pagina delen