Brandstof en uw bedrijfsauto 

Kiest u voor diesel, benzine, LPG of een alternatieve brandstof? Of schakelt u zelfs over op een elektrische /hybride aandrijving? Uw BOVAG-bedrijf is ook een partner als het gaat om besparen op brandstof.

 

Emissienormen

In de transportsector verandert er veel op het gebied van brandstof. De emissienormen worden steeds verder aangescherpt en binnen de sector is er het ambitieuze doel voor de stadsdistributie: in 2025 emissievrij.

Ook als u kiest voor traditionele brandstoffen kunt u vaak nog een stap zetten naar zuiniger en schoner. Er zijn twee basisvoorwaarden voor efficiënt brandstofverbruik: 
 
  • een goed onderhouden, modern bedrijfswagenpark 
  • sturen op zuinigheid met uw rijstijl

Bestelauto’s en andere bedrijfswagens die u koopt bij een BOVAG-bedrijf, voldoen altijd aan de wettelijke eisen op het gebied van uitstoot. Ook zorgt goed onderhoud ervoor dat uw wagen optimaal gebruikt maakt van de brandstof die u tankt. 
 

 

Alternatieve brandstoffen 

Aardgas en groengas
Aardgas en groengas zorgen voor minder schadelijke uitstoot en lagere kosten. Voor bestelauto’s zijn ze gecomprimeerd en vloeibaar in te zetten. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van diesel en gas. Daarvoor is een dual fuel-installatie nodig. Uw verkoper kan u meer vertellen over de mogelijkheden. 

Biobrandstoffen
Om op biodiesel of puur plantaardige olie (PPO) te rijden, zijn relatief weinig aanpassingen aan uw truck nodig. Ze zorgen voor minder uitstoot en kosten. Het distributienetwerk is echter nog beperkt en BOVAG is ook kritisch op de herkomst van biobrandstoffen, omdat die soms ten koste gaan van landbouwgrond voor voedsel. 

Alternatieve aandrijving
Een andere optie is te kiezen voor een alternatieve aandrijving: hybride of volledig elektrisch. Een hybride vrachtwagen rijdt op diesel, aangevuld met elektrische aandrijving. De truck benut dan de rem-energie voor extra kilometers. Juist bij regiovervoer en stadsdistributie is dit een interessante optie. 

Bij volledig elektrische vrachtwagens zijn de kosten per kilometer zeer laag en is er geen directe uitstoot. De kosten voor elektriciteit zijn laag, omdat de zogenaamde aandrijflijn efficiënt is. Vanwege de beperkte actieradius is dit geen alternatief voor vervoer over de lange afstand. 

 

Echte innovatie: écht duurzaam, écht rendabel

BOVAG stimuleert innovaties met alternatieve brandstoffen. In het BOVAG Innovatielab toetsen we met ondernemers de mogelijkheden. Daarbij bekijken specialisten met ondernemers de harde cijfers met betrekking tot emissie, economische haalbaarheid en duurzaamheid. De praktijk is daarbij essentieel. Denk aan een experiment van een supermarktketen om de stadsdistributie te doen met voertuigen op biogas of met hybride-aandrijving. Een BOVAG-truckbedrijf kan zo’n pilot ondersteunen met extra technische ondersteuning en advies.