Het verbruik van een elektrische auto

Het verbruik van een elektrische auto wordt weergegeven in kWh (kilowattuur) per kilometer. Hoeveel een elektrische auto precies verbruikt is afhankelijk van veel factoren. De elektromotor van een grote en zware elektrische auto zal meer verbruiken dan die van een kleine, lichte stadsauto. Ook uw eigen rijstijl en het gebruik van de auto hebben invloed op het verbruik. Het gemiddelde verbruik van een elektrische auto ligt tussen de 0,08 en 0,30 kWh per kilometer.


Hoe weet ik wat mijn elektrische auto verbruikt?

Laadt u uw elektrische auto op met een laadpas? Dan kunt u eenvoudig online bekijken waar u heeft geladen, wanneer, hoeveel en tegen welk tarief. Laadt u uw auto met een thuislaadpaal zonder laadpas, dan kunt u eventueel een kWh-meter in uw laadpaal laten plaatsen. Vraag bij de leverancier van de laadpaal naar de mogelijkheden.
 

Hoe rijdt u zo zuinig mogelijk in uw elektrische auto?

Natuurlijk wilt u het meeste uit de accu van uw elektrische auto of plug-in hybride halen. We hebben wat tips voor u op een rij gezet:
 
  • Probeer uw elektrische auto zoveel mogelijk te laten ‘rollen’. Door het gas los te laten in plaats van op de rem te trappen, regenereert de auto energie die opgeslagen wordt in de accu. Ook tijdens het remmen wekt de auto energie op, maar het weer op gang krijgen van de afgeremde auto kost vaak meer energie dan er is opgewekt. 
  • Houd uw snelheid gelijkmatig, dat zorgt voor een lager verbruik. Dat doet u bijvoorbeeld door uw cruise control te gebruiken en door niet te dicht op de auto voor u te rijden. 
  • Let op het gebruik van de airco en de verwarming. Ze verbruiken veel energie. Er zijn soms slimme apps beschikbaar om uw elektrische auto te koelen of te verwarmen terwijl de auto nog aan het opladen is.
  • Veel elektrische auto’s geven aan wanneer u zuinig aan het rijden bent. Zorg ervoor dat u weet wanneer u in de zuinige modus rijdt en probeer dit steeds vaker te doen.
  • Controleer elke maand uw bandenspanning. Rijden met een te lage bandenspanning kost extra energie omdat uw auto meer weerstand ondervindt op de weg.
  • Rijd niet met onnodig veel ballast. Haal sneeuwkettingen en gereedschap uit de auto als u die onderweg niet nodig heeft. Rijd niet onnodig met een dakkoffer, imperiaal of fietsendrager.