Hoe werkt het BOVAG Laadklepkeurmerk?

Heb je een vrachtwagen, bus of auto met een laadklep of met een personenlift? Laat deze dan periodiek keuren. Als werkgever ben je volgens de wet verplicht om dit jaarlijks te laten doen. Een laadklep is namelijk een arbeidsmiddel. Met zo’n keuring kunnen medewerkers veilig werken en voorkom je onnodige kosten en tijdverlies bij een defecte laadklep. Maar ook als particuliere eigenaar wil je dat hij betrouwbaar en veilig is. Laat daarom periodiek je personenlift, paardentrailer of personenauto met laadklep keuren. Met het BOVAG Laadklepkeurmerk heb je een erkend bewijs van keuring.

Waarom de BOVAG-keuring voor je laadklep of rolstoellift?

Een laadklep is een bijzonder onderdeel van een bus, trailer of auto. Zo’n laadklep wordt namelijk intensief gebruikt, waardoor sneller slijtage optreedt. Dit kan zorgen voor een defect, waardoor de laadklep trager kan gaan werken of zelfs onbruikbaar of onveilig wordt. De keuring van laadkleppen en personenliften wordt niet automatisch meegenomen tijdens een apk. Of het nu om een truck, bestelwagen, trailer of een personenauto gaat, met een laadklepkeuring verklein je de kans op een technisch mankement en voorkom je onnodig tijdverlies of gevaarlijke situaties vanwege een defect.

Keuren van een laadklep voor particulieren

Voor een particuliere bezitter van een auto met laadklep, paardentrailer of een personenlift van bijvoorbeeld een rolstoelauto geldt geen verplichte keuring. Maar als je zeker wilt zijn, laat deze dan periodiek keuren. Zo voorkom je onvoorziene situaties en ga je veilig op weg.

Arbowet: verplichte laadklepkeuring voor werkgevers

Een laadklep valt onder de Arbowet. Daarom ben je als werkgever of wagenparkbeheerder verplicht om jaarlijks een laadklep of personenlift te laten keuren. De veiligheid van een medewerker is namelijk jouw verantwoordelijkheid. Is een defecte laadklep de oorzaak van een ongeluk? Dan kun je als werkgever een boete krijgen of kunnen problemen ontstaan met de verzekering. Door een laadklep jaarlijks te laten keuren, toon je als werkgever aan dat je alles in het werk hebt gesteld om te waarborgen dat het bedrijfsmiddel veilig te gebruiken is. 

Wie verricht het BOVAG Laadklepkeurmerk?

Voor het laten keuren van een laadklep kunnen zowel werkgevers en wagenparkbeheerders als particulieren terecht bij een gecertificeerd BOVAG-bedrijf. BOVAG heeft deze keuring samen met keuringsspecialist Aboma ontwikkeld. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het systeem AMTeK, waarmee de keuring snel en digitaal gerapporteerd wordt. Dat werkt heel transparant voor jou als klant. Als werkgever kun je bij een BOVAG-laadklepspecialist meestal ook terecht voor de keuring van andere bedrijfsmiddelen. Zo kun je keuringen handig combineren met bijvoorbeeld een onderhoudsbeurt of met een apk. Neem voor de mogelijkheden contact op met je BOVAG-laadklepspecialist.
 
Overigens werken alleen erkende BOVAG-bedrijven met het BOVAG Laadklepkeurmerk. Alleen zij mogen de keuringen voor het BOVAG Laadklepkeurmerk doen en keuringsbewijzen uitgeven. Zo’n gecertificeerd BOVAG-bedrijf heeft hiervoor altijd één of meerdere keurmeesters in huis. Zij volgen periodiek trainingen en zijn op de hoogte van de actuele Arboregels.
 
BOVAG-bedrijven die het BOVAG Laadklepkeurmerk aanbieden, verrichten de keuring voor alle merken laadkleppen, bijvoorbeeld voor bekende merken Dhollandia en Zepro. Daarnaast kunnen ze nog tientallen andere bedrijfsmiddelen keuren, zoals personenliften, rolcontainers, pompkarren of laadkranen. Constateren zij een gebrek? Dan kan de BOVAG-specialist het onderhoud direct uitvoeren, zodat je weer snel en veilig op weg kunt. En met een uitstekende landelijke dekking is er altijd een BOVAG-bedrijf in jouw buurt.

Voordelen BOVAG-laadklepspecialist

  • Eén aanspreekpunt voor onderhoud, reparatie, apk en laadklepkeuring
  • Volledig gecertificeerd
  • BOVAG-zekerheden, waaronder garantie en juridische hulp
  • Kennis van keuringen en Arborichtlijnen zijn up-to-date
  • Duidelijke, digitale rapportage met foto’s  
  • Bij meerdere voertuigen is managementinformatie beschikbaar

Keuringsbewijs voor laadklep

Na afloop van de laadklepkeuring ontvang je een overzichtelijk keuringsrapport, waarin je in één oogopslag de noodzakelijke en aanbevolen reparaties terugziet. Dit rapport wordt veilig digitaal opgeslagen. Zo is de keuringshistorie van het voertuig of de trailer met laadklep altijd inzichtelijk, zowel voor werkgevers als voor particuliere eigenaren.

Keuringsrapport en -sticker

Komen er geen gebreken naar voren tijdens de keuring? Zijn eventuele noodzakelijke reparaties uitgevoerd? Dan plakt de keurmeester de BOVAG Laadklepkeurmerk-sticker op het voertuig of de trailer. Daarop staat de afloopdatum van de keuring vermeld. Dit als bewijs van een goed onderhouden laadklep. Als particulier kun je zo weer gerust op pad. En een medewerker kan weer veilig z’n werk doen en met een gerust gevoel laden en lossen.
Filter op merken

Filter op merken

Weergave Lijst Kaart
Sorteer op