Gepubliceerd op 8-4-2019

10 vragen over E10

De Tweede Kamer heeft besloten dat tankstations E10-benzine moeten gaan aanbieden. Zoals het er nu naar uitziet, zijn tankstations met ingang van 1 oktober 2019 wettelijk verplicht om deze nieuwe benzine te verkopen. Maar wat is E10 precies? En kan dat zomaar in mijn auto?
 

Wat is E10 benzine?

E10 is een benzine waar tot maximaal 10 procent ethanol in kan zitten. In E5 zit bijvoorbeeld maximaal 5 procent ethanol.
 

Wat is ethanol?

Ethanol is een alcohol. Ethanol kan gemaakt worden uit landbouwgewassen of afvalstromen. En deze ‘groene’ of ‘bio-‘ethanol kan ook worden toegevoegd aan benzine.
 

Is mijn benzineauto geschikt voor E10?

Ongeveer 90% van alle benzinevoertuigen is geschikt voor E10. Op www.e10check.nl kunt u zien of bijvoorbeeld uw BMW of Subaru geschikt is voor E10. Als uw auto niet geschikt is voor E10 kunt u gewoon E5 blijven tanken. Dat zal volop verkrijgbaar blijven.
 

Hoe gaat E10 aan de pomp heten?

Daarover voert BOVAG nog overleg met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. In België wordt E10 verkocht onder de naam ‘Euro95 E10’ en in Duitsland ‘Super E10’. De benaming in Nederland wordt nog bepaald.  
 

Hoe kan ik zien dat er E10 verkocht wordt?

Bij invoering van E10 zullen de tankpistolen voorzien worden van een E10-sticker, zoals er nu al bijvoorbeeld een E5-sticker op zit. Dat is wettelijk verplicht. De sticker voor E10 benzine ziet er zo uit:

E10-sticker-(1).png

Waarom wordt E10 verplicht?

Omdat de Tweede Kamer het wil. De Tweede Kamer heeft in het voorjaar van 2017 aan het kabinet gevraagd om te sturen op de reductie van broeikasgassen via inzet op duurzame biobrandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de staatssecretaris een verplichte invoering van E10 (benzine met 10% bio-ethanol) voorgesteld. Onder andere in Duitsland, België en Frankrijk is E10 al volop verkrijgbaar.
 

Wanneer kan ik E10 aan de pomp verwachten?

De overheid wil dat tankstations per 1 oktober 2019 E10 gaan verkopen. Mits die beschikken over de mogelijkheid om twee of meer soorten benzine te verkopen.
 

Zijn tankstations verplicht om E10 te verkopen?

Dat hangt ervan af hoeveel soorten benzine ze verkopen. Tankstations die beschikken over de mogelijkheid om twee of meer soorten benzine te verkopen, zijn verplicht om ten minste de helft van de vulpistolen uit te rusten voor E10. Tankstations die slechts één soort benzine kunnen verkopen, zijn vrijgesteld van de E10-verplichting.
 

Welke benzine gaat een tankstation nu schrappen?

Dat mag het tankstation zelf bepalen. Wie nu Euro 95 en Euro 98 verkoopt, moet straks in ieder geval E10 verkopen. Of ze dan Euro 95 of Euro 98 schrappen mogen ze zelf weten.
 

Is de E in E10 iets anders dan de E in Euro?

Ja, verwar deze E’s niet met elkaar! Euro 95 benzine bevat nu in de regel 5% ethanol en is daarmee Euro 95 E5. De 95 staat voor het octaangetal (klopvastheid) en de 5 staat voor het ethanol percentage. Afhankelijk van de leveranciers kan E10 straks dus een octaangetal van 95 of 98 krijgen, maar in ieder geval 10% ethanol.

 

Deze pagina delen