Gepubliceerd op 16-10-2018

Nieuwe brandstofnamen: zo zit het echt

Nederland is in rep en roer, want in veel media is te lezen dat je vanaf 12 oktober geen oude vertrouwde Euro95 of Diesel meer kan tanken maar alleen E10 en B7. In de praktijk is er weinig aan de hand. De vertrouwde namen blijven zichtbaar aan de pomp, er is alleen een kleine sticker bijgekomen op de pomp en op het tankpistool.

Tankstations zijn vanaf 12 oktober verplicht om deze stickers te plakken, dat is vastgelegd in de nieuwe Europese brandstofrichtlijn. De stickers vind je dan ook terug in alle Europese landen. Zo is het waar je in Europa ook tankt meteen duidelijk welke brandstof je tankt, handig voor op vakantie.

Auto geschikt?

Al sinds 2005 wordt benzine aangevuld met ethanol. Het percentage ethanol begon toen met ongeveer 2 procent en is later gestegen naar ongeveer 5 procent. Deze lage concentratie ethanol geeft voor de meeste auto's geen problemen. Wordt het percentage hoger - rond de 10 procent - dan kunnen sommige oudere auto's problemen krijgen. Op www.e10check.nl sommige kun je checken of jouw auto geschikt is voor 10 procent ethanol. Deze hogere concentratie is in het buitenland al vaak te koop onder de naam E10. En op de brandstofsticker op de pomp kun je nu ook zien welk percentage ethanol er in de brandstof ziet. 

Deze pagina delen