Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. BOVAG RODI Fiets 2022: Dealers geven importeur gemiddeld 6,7

BOVAG RODI Fiets 2022: Dealers geven importeur gemiddeld 6,7

De waardering van fietsdealers voor hun importeur(s) is gemiddeld een 6,7. Dat blijkt uit de jongste editie van BOVAG RelatieOnderzoek Dealer-Importeur, oftewel RODI. Grootste pijnpunt blijkt de levering van accu’s. Het meest tevreden zijn fietsbedrijven over de kwaliteit over de fietsen en de administratieve afhandeling door de leverancier.

Vooropgesteld, de resultaten van RODI Fiets 2022 zijn niet 1 op 1 vergelijkbaar met vorige edities door een gewijzigde onderzoeksopzet. Voorheen werd de waardering uitgedrukt als gemiddelde van alle algemene rapportcijfers. Nu zijn de cijfers die uit stellingen volgen ook mede bepalend (50%), naast het gemiddelde van het algemene rapportcijfer (50%). Daardoor weegt bijvoorbeeld de problematiek van acculeveranties zwaarder mee met het waarderingscijfer.

Alle merken krijgen een voldoende van hun dealers. Koploper is KOGA met een waardering van 7,2. Het gemiddelde waarderingscijfer over alle merken heen is 6,7. In totaal vulde bijna 250 dealers de RODI in, waarmee in totaal ruim 700 maal een merk werd beoordeeld.

Pluspunten
Het meest tevreden zijn de dealers over de kwaliteit van de fietsen en de administratieve afhandeling door de leverancier. Ook zijn dealers over het algemeen zeer tevreden over de productontwikkeling van de fabrikanten. De collectie past bij de wensen van de klant.

Verbeterpunten
De laagste waardering wordt gehaald op de beschikbaarheid van accu’s. Dit is probleem wat al langer speelt voor fabrikanten en dealers. Met name de onduidelijkheid over de levertijd is voor veel dealers een pijnpunt. Betere informatievoorziening vanuit de fabrikant zou hierbij helpen.
Verder noemen dealers het nakomen van bestellingen en levertermijnen veel als aandachtspunt.

Maarten Akkers, voorzitter BOVAG Fietsbedrijven: “Het RODI-onderzoek is belangrijk voor zowel de dealer als de fabrikant. Je krijgt als dealer de mogelijkheid je leverancier objectief te beoordelen en de resultaten te bespreken met je importeur/fabrikant. Wij merken dat fabrikant en leverancier dit zeer ter harte nemen en graag iets doen met de beoordeling. Samen kunnen we zo de juiste stappen zetten, waardoor er een mooi en evenwichtig speelveld ontstaat. Ook vanuit BOVAG gaan we met de fabrikanten in gesprek over de uitkomsten.”

Het RODI-onderzoek is voor BOVAG-leden beschikbaar op mijn.bovag.nl.
Meer informatie:

BOVAG, Paul de Waal, 06-51383309

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.