Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. Branche Barometer Q2: Autodealers leveren een derde van de omzet in

Branche Barometer Q2: Autodealers leveren een derde van de omzet in

Branche Barometer Q2: Autodealers leveren een derde van de omzet in

Cumulatief over de eerste twee kwartalen hebben de dealers 15,9% omzet ingeleverd over alle afdelingen en 23,9% over de afdeling verkoop nieuw in het bijzonder. In alleen het tweede kwartaal is er sprake van een omzetdaling van 31,19% over alle afdelingen en een daling van 44,90% over de door de corona-crisis zwaarst getroffen afdeling, verkoop nieuw. Dat blijkt uit de BOVAG Branche Barometer over het tweede kwartaal 2020.

Wat betreft resultaat laat de Branche Barometer over de eerste twee kwartalen 2020 nog een bescheiden plus zien van gemiddeld € 14.767 per vestiging, ofwel 0,28%. Waar in 2019 nog een resultaat van 0,60% werd opgetekend bij een totale netto gemiddelde omzet die over het eerste halfjaar 2019 een kleine 1 miljoen euro hoger lag.

Het kleine positieve resultaat is kunstmatig, zo concludeert BOVAG. In de BOVAG Branche Barometer wordt het resultaat gekleurd door gemiddeld € 42.059 per vestiging aan bijzondere baten uit de NOW-regeling. Laten we die buiten beschouwing, dan komt het feitelijke resultaat per dealervestiging op € 27.292 negatief over het eerste halfjaar 2020. 72,7% van de dealers heeft in de BOVAG Corona Monitor aangegeven gebruik te maken van de NOW-regeling en 18,2% van de dealers heeft een regeling getroffen met de Belastingdienst.

Per 1 oktober aanstaande wordt de NOW-regeling voor een tweede maal verlengd: de NOW 3.0 regeling. Deze nieuwe regeling gaat voor een langere periode gelden dan de voorgaande regelingen, maar hij wordt wel versoberd. De precieze voorwaarden van NOW 3.0 worden op dit moment nader uitgewerkt en zullen uiterlijk 1 oktober bekend worden gemaakt.

Bert de Kroon, voorzitter BOVAG Autodealers: “Hoewel de markt momenteel weer bescheiden lijkt aan te trekken, verwachten wij dat ingrepen op de personele bezetting plaats gaan vinden, zeker nu de NOW wordt versoberd.” De personele bezetting is dankzij de eerste NOW-regeling over de eerste twee kwartalen nog goed relatief geborgd met gemiddeld 15,2 FTE per vestiging. De bezetting komt hiermee 1,8 FTE lager uit ten opzichte van kwartaal 2 2019, een daling van 10,5%. In de aftersales is de daling 0,87 FTE. In overhead betreft de daling 0,63FTE en in sales ‘maar’ 0,3FTE. De Kroon: “Het blijkt dus moeilijk om in je personele bezetting daar te anticiperen waar de corona-crisis het bedrijf het hardste raakt, de afdeling sales. De teruggang in personele bezetting veronderstelt uitstroom van bepaalde tijd contracten van jong talent aan technici en nieuwe kennis op online verkopen (overhead). Kennis en vaardigheden stromen daarmee uit, terwijl die juist vanwege de ontwikkelingen in de markt het hardste nodig zijn. Verdere flexibilisering van de arbeidsmarkt is noodzakelijk om als ondernemer adequaat te kunnen inspelen op een steeds sneller veranderende wereld of dit nu over een corona-crisis, toenemende online sales (ook door fabrikanten), over the air onderhoud, EV of andere op businessmodel dominante ontwikkelingen gaat.”

*NB: de cijfers die in de BOVAG Branche Barometer worden genoemd zijn gemiddelden per vestiging, en moeten niet verward worden met totalen over de hele dealermarkt. Genoemd percentage of cijfer kan dus positiever uitvallen dan de gehele markt, als bijvoorbeeld het aantal vestigingen daalt.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.