Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. Fiets van de zaak nog aantrekkelijker

Fiets van de zaak nog aantrekkelijker

De administratie die nodig is rondom een fiets van de zaak, wordt veel eenvoudiger. Werkgever en werknemer kunnen binnenkort eenvoudig afspraken maken over de dagen dat er wél en geen gebruik wordt gemaakt van de fiets van de zaak en over het combineren van een fiets van de zaak met een kilometervergoeding voor de eigen auto. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer van 6 februari 2023. RAI Vereniging en BOVAG pleitten al enkele jaren bij de betrokken ministeries om de fiets van de zaak nog aantrekkelijker te maken.

De 7 procent bijtelling voor de fiets van de zaak is in 2020 geïntroduceerd. Die maatregel brengt enerzijds duidelijkheid aan werknemer en werkgever bij een fiets van de zaak. Maar die heeft ook tot gevolg dat een werknemer die gebruik maakt van een fiets van de zaak alleen aanspraak kan maken op de onbelaste kilometervergoeding voor een ander vervoermiddel wanneer een kilometeradministratie wordt bijgehouden. De werknemer moet aantonen op welke dagen er gebruik wordt gemaakt van dat andere vervoermiddel. Een administratief omslachtige methode die de fiets van de zaak minder aantrekkelijk maakte.

BOVAG en RAI Vereniging pleitten sinds invoering van deze maatregel al dat het mogelijk moet zijn dat werknemer en werkgever onderling afspraken maken over het uitkeren van de onbelaste kilometervergoeding naast de fiets van de zaak. Dit voor de dagen dat er gebruik wordt gemaakt van een ander vervoermiddel dan de fiets van de zaak en zonder dat een uitgebreide kilometeradministratie hoeft te worden bijgehouden.

“Dit besluit maakt de fiets van de zaak een stuk aantrekkelijker”, zegt Remco Tekstra, sectiemanager Fietsen van RAI Vereniging. “De maatregel sluit ook naadloos aan bij de ambitie van het kabinet om in 2025 100.000 extra fietsforenzen te hebben."

Maarten Mastop, branchemanager BOVAG Fietsbedrijven: "De nieuwe regeling sluit ook goed aan bij de dagelijkse praktijk waarin werknemers vaak kiezen voor verschillende vervoermiddelen, bijvoorbeeld omwille van het weer of hun werkschema. Goed nieuws voor de fietsforens!"

De publicatiedatum van het Handboek Loonheffingen, met de aangepaste regelgeving, wordt binnenkort bekend gemaakt.

-----------------------

Meer informatie?

RAI Vereniging, Paul Molenaar: 06 13 05 34 84
BOVAG, Paul de Waal: 06-51383309

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.