Bovag logo
  1. HOME
  2. >
  3. Persberichten
  4. >
  5. Inhaalslag voor registraties nieuwe motorfietsen

Inhaalslag voor registraties nieuwe motorfietsen

De registraties van nieuwe motoren zitten weer in de lift. In de maand mei werd een inhaalslag gerealiseerd en dat resulteerde in 6,9 procent meer afleveringen (1.772 stuks) dan in de dezelfde maand vorig jaar (1.657). In de afgelopen 10 jaren werden niet eerder in mei zoveel nieuwe motoren geregistreerd. In totaal zijn er dit jaar tot en met mei 6.982 nieuwe motoren verkocht ten opzichte van 7.530 in de eerste 5 maanden vorig jaar (-7,3 procent). Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

De samenleving komt langzaam weer opgang. Dat is ook te zien in het reisgedrag van mensen, waarbij een verschuiving zichtbaar is van het OV naar individueel vervoer, zoals gemotoriseerde tweewielers. Dit was onder meer al te zien in de stijgende verkopen van tweedehands motoren (+13 procent ten opzichte van de eerste 5 maanden in 2019) en de populariteit en snor- en bromfietsen (+13,5 procent). Inmiddels lijkt 2020 voor de nieuwverkopen van motoren ook een goed jaar te worden. Over de afgelopen 10 jaren werden er in de eerste vijf maanden alleen in 2019 meer nieuwe motorfietsen verkocht. In relatie tot corona op zich een vrij logische ontwikkeling, aangezien 1,5 miljoen Nederlanders een motorrijbewijs hebben, terwijl er ‘slechts’ 750.000 motorfietsen geregistreerd staan. Een op de twee motorrijders heeft dus geen eigen motor en die mensen hebben nu een corona-proof én file-proof alternatief binnen handbereik.


Terugval registraties door lockdown

Ondanks de stijgende populariteit van nieuwe motoren, bleven de verkopen van nieuwe motoren dit jaar vooral in maart en april fors achter ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. Belangrijke oorzaak is dat motorfabrieken en toeleveranciers in Europa voor een groot deel stil lagen als gevolg van de lockdown maatregelen. Hierdoor konden reeds in bestelling genomen nieuwe motoren niet worden gebouwd en werden winkels niet bevoorraad. Nu de industrie weer opstart, komt ook de levering op gang en stijgt het aantal nieuw registraties.


Motor past in stedelijk mobiliteitsbeleid

RAI Vereniging en BOVAG zijn blij met het herstel van de motorsector. De nieuwste gemotoriseerde tweewielers zijn bij uitstek geschikt om in de ‘nieuwe’ samenleving over langere afstanden en in verstedelijkte gebieden te voorzien in snel, veilig en duurzaam vervoer. Bovendien past de motor in een stedelijk mobiliteitsbeleid waarbij ruimtebesparing steeds belangrijker wordt en minder parkeerplaatsen beschikbaar zijn voor auto’s. Ook zet de sector versneld in op verduurzaming met de ontwikkeling van schonere motoren. Komend jaar zijn alleen nog de schoonste Euro 5-motoren uit de fabrieken leverbaar.

Door gebruik te maken van onze website geeft U toestemming voor het plaatsen van tracking cookies.