Gepubliceerd op 21-6-2019

Summa College bewijst: Truckacademy werkt!

60% meer bedrijfswagenstudenten

 
Summa Automotive, BOVAG en de regionale truckdealers verlengen de samenwerking inzake de Truckacademy met nog eens drie jaar. Daartoe is deze week een nieuw convenant ondertekend. De afgelopen jaren hebben geleerd dat het concept werkt: de instroom van leerlingen voor het vak trucktechnicus is met 60 procent gestegen en de opleiding sluit nu veel beter aan bij de praktijk. En daar was het allemaal om begonnen.
 
Summa Automotive op de Automotive Campus in Helmond was een van de pioniers van het concept Truckacademy. In 2015 sloegen opleiding, BOVAG en regionale truckdealers de handen ineen om de opleiding voor trucktechnici beter aan te laten sluiten op de praktijk. Om zo de overgang van school naar werk soepeler te laten verlopen, nieuwbakken monteurs eerder productief te laten zijn en zowel het vak als de opleiding interessanter te maken voor jongeren. Bovendien was het plan om de opleiding tot truckmonteur te concentreren op een beperkt aantal locaties om zo de versnippering en bijbehorende inefficiency te bestrijden.
 

Resultaten

De resultaten mogen er zijn. Nu, vier jaar na de start, zijn er negen Truckacademy’s en is de samenwerking met Summa Automotive alweer toe aan verlenging.  De school is in die periode gegroeid van 100 naar 160 bedrijfswagenstudenten. De studenten van de Truckacademy hebben de beschikking over de modernste leermiddelen, die zo uit de hedendaagse praktijk komen. En ze worden veel breder geschoold dan op de reguliere truckopleiding. Zo wordt extra aandacht besteed aan veilig werken. Denk daarbij aan zaken als Veilig werken (VCA-certificaat voor veilig extern werken, bijvoorbeeld op een chemisch bedrijf en het NEN9140-certificaat voor werken aan EV’s). Er is verder aandacht voor de onderhoudsbeurt, voor basisvaardigheden metaal (lassen, slijpen, boren, snijbrander enzovoorts), veilig werken langs de weg en ze behalen certificaten voor ‘Laadklep keurmeester’ en ‘Terugwinnen F-gassen’. Verder krijgen de Truckacademy-studenten allemaal vier extra praktijktrainingsdagen met leermeesters om een specifiek onderwerp uit te diepen. Denk aan mechanisch meten, luchtdrukremmen, elektro basis en elektro gevorderd. Deze aanpak levert resultaat op, aldus de betrokken truckdealers. Ze krijgen leerlingen afgeleverd die zó aan de slag kunnen in de moderne truckwerkplaats. Summa heeft inmiddels 68 gediplomeerde Truckacademy-studenten afgeleverd en daarvan werken er nog altijd 56 in de truckbranche.
 

Instroom

Aad Verkade, manager BOVAG Truckdealers, die mede aan de wieg stond van de Truckacademy’s: “Het is mooi te zien dat deze nieuwe aanpak ons ook echt heeft gebracht wat we destijds wilden. De goede, aantrekkelijke opleiding die we samen hebben neergezet, heeft een positief effect gehad op de instroom. Andere regio’s zijn later gestart, maar daar zien we vergelijkbare ontwikkelingen.
We worden ook steeds vaker door andere sectoren benaderd om uit te leggen hoe we dit hebben aangepakt. En dat beschouw ik als een groot compliment voor alle betrokkenen.”
 

Klaar voor de toekomst

Rick van der Velden, teamleider Automotive bij Summa: “Door de opleiding in samenwerking met  het bedrijfsleven invulling te geven en de student samen op te leiden, is het mogelijk om voortdurend kwalitatief goed geschoold personeel op de arbeidsmarkt aan te bieden. De school blijft aangehaakt bij de jongste technieken en ontwikkelingen, mede door het volgen van trainingen bij importeurs. En bedrijven zijn nauw betrokken bij de opleiding en begeleiding van de student. Alleen op deze manier halen we het beste uit de student en stomen we ze klaar voor de toekomst.”

Deze pagina delen